Kdo so novi ministri: znani vsi kandidati (seznam)

N1 video 11. Maj. 202207:36 > 17. Maj. 2022 14:5013 komentarjev
Delite:

Znana so vsa imena kandidatov za nove ministre. Vlada bo imela tri podpredsednike, to bodo Tanja Fajon, Luka Mesec in Danijel Bešič Loredan. Kdo bodo novi ministri?

Vlada bo imela 19 ministrstev, na čelu urada vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu pa bo tudi v prihodnje minister brez resorja. Kot je povedal Robert Golob, prvak Gibanja Svoboda, bodo oblikovana tri nova ministrstva: ministrstvo za solidarno prihodnost, ministrstvo za podnebje in energijo in ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije.

Kot smo napovedali, ministrstvo za finance prevzema ekonomist Klemen Boštjančič, ministrstvo za zdravje ortoped Danijel Bešič Loredan, notranje ministrstvo pa nekdanja generalna direktorica policije Tatjana Bobnar. Resor, ki bo združeval energetiko in podnebne spremembe, bo vodil Bojan Kumer, ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije pa nekdanji rektor ljubljanske univerze Igor Papič. Minister brez listnice za Slovence v zamejstvu in po svetu bo generalni sekretar Gibanja Svoboda Matej Arčon.

Na čelu ministrstva za naravne vire in prostor bo tolminski župan Uroš Brežan, ministrstvo za javno upravo prevzema Sanja Ajanović Hovnik. Amalija Žakelj bo ministrica za vzgojo, osnovno in srednje šolstvo. Predsednica stranke SAB Alenka Bratušek bo infrastrukturna ministrica, predsednik LMŠ Marjan Šarec pa minister za obrambo. Vodenje ministrstva za digitalno preobrazbo bo prevzela Emilija Stojmenova Duh. Vsi ti bodo sodili v kvoto Gibanja Svoboda.

Stranka SD bo prevzela vodenje štirih ministrskih mest. Predsednica Tanja Fajon bo nova ministrica za zunanje in evropske zadeve, ministrstvo za pravosodje bo vodila Dominika Švarc Pipan. Minister za gospodarstvo, šport in turizem bo Matjaž Han. Socialnim demokratom pripada še resor regionalnega razvoja in kohezije, njihov kandidat za to mesto je Aleksander Jevšek. Zaradi razdelitve ministrskih mest je bilo sicer v preteklih dneh v SD precej vroče.

Na čelu enega od treh ministrstev, ki bodo pripadla Levici, bo koordinator stranke Luka Mesec – vodil bo resor za solidarno prihodnost. Kot je pojasnil, gre za novoustanovljeno ministrstvo, katerega fokus bodo stanovanja, ekonomska demokracija in dolgotrajna oskrba.  Levici bosta pripadli še ministrstvi za kulturo in za delo, družino in socialne zadeve. Kandidatka za ministrico za kulturo bo Asta Vrečko, za delo pa Simon Maljevac.

Imena kandidatov za pet preostalih ministrstev bodo znana v naslednjih dneh. Poleg dveh kandidatov iz kvote Levice ter enega iz stranke Socialnih demokratov bodo tako v prihodnjih dneh razkrili še kandidata iz vrst Gibanja Svoboda, ki bosta prevzela  ter ministrstva za kmetijstvo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar