Tako Orbán kot Janša načrtujeta zmago na volitvah

N1 video 21. Feb 202210:09 > 16. Mar 2022 10:19
Janša in Orban v Lendavi
gov.si

Predsednik vlade Janez Janša je v Lendavi sprejel madžarskega predsednika vlade Viktorja Orbána. Premierja sta podpisala sporazum o vzpostavitvi skupnega sklada za razvoj Prekmurja in Porabja, ki po besedah madžarskega premierja krepi prijateljstvo in zavezništvo med obema državama. Na novinarski konferenci sta odgovarjala na novinarska vprašanja o krizi energentov, uveljavljanju predkupne pravice Slovenije v Savi ter se zavzela za mirno rešitev ukrajinsko-ruskega konflikta. Tako Madžarska kot Slovenija sta v predvolilnem času, oba premierja pa sta napovedala, da na prihajajočih volitvah načrtujeta zmago.

Slovenski in madžarski predsednik vlade Janez Janša in Viktor Orbán se danes mudita v Lendavi. Premierja sta podpisala sporazum o sodelovanju pri gospodarskem in družbenem razvoju narodnostno mešanega območja na obeh straneh slovensko-madžarske meje. Na podlagi sporazuma bo “oblikovan razvojni program, v katerem bodo zagotovljena dodatna finančna sredstva za obdobje 2022–2026,” so sporočili iz Janševega kabineta. Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec ter namestnik madžarskega ministra za zunanje zadeve in trgovino Levente Magyar sta podpisala tudi program sodelovanja v izobraževanju, kulturi in znanosti za enako obdobje.

Janša se je v Lendavi najprej srečal s tamkajšnjim županom Janezom Magyarom, s katerim sta spregovorila o aktualnih temah. Po podpisu sporazuma o sodelovanju pri gospodarskem in družbenem razvoju narodnostno mešanega območja na obeh straneh slovensko-madžarske meje je predsednik vlade Janša dejal, da sta Slovenija in Madžarska prvi sporazum o sodelovanju podpisali pred tridesetimi leti. Sporazum, ki sta ga premierja podpisala danes, le še utrjuje, kar je bilo zapisano v prvotnem sporazumu, je dejal. Kot je potrdil, bo na podlagi sporazuma oblikovan razvojni program, ki bo namenil po pet milijonov evrov za financiranje razvoja manjšin na obeh straneh.

“Vesel sem tudi, da smo lahko na sestanku z gospodom Orbánom in sodelavci na obeh straneh ugotovili, da je veliko tega, kar smo se dogovorili septembra v Celju uresničeno,” je poudaril. Pri tem je izpostavil infrastrukturne projekte, energetiko in okrepitev splošnega gospodarskega in trgovinskega sodelovanja. “Porast blagovne izmenjave med državama je skoraj 20-odstoten,” je dejal. “Teh potencialov je še veliko več in z veseljem jih bomo v prihodnosti izkoristili,” je dejal predsednik vlade Janša. Madžarskemu premierju je čestital za gospodarsko rast Madžarske in “izjemen spopad s posledicami epidemije”. Tudi na področju izobraževanja in kulture sta manjšini “pomemben most za sodelovanje med obema državama,” je še poudaril Janša.

Madžarski premier Orbán je dejal, da sta se danes zagotovo srečala dva optimistična predsednika vlade. “Pandemija nas je prizadela, marsikoga in marsikaj smo izgubili in to je prizadelo vse nas. Toda v celoti lahko ugotovimo, da sta se obe državi pred epidemijo dobro branili. Naša gospodarstva bodo iz te krize izstopila močnejša,” je v nagovoru dejal madžarski premier. “Zelo pomemben se mi zdi ta sporazum, ki smo ga danes podpisali, ne le zaradi vsebine, ampak zato, ker sporazum ne koristi le tukaj živečim, ampak vsem Madžarom in vsem Slovencem. Krepi prijateljstvo med dvema državama in zavezništvo med dvema državama. Živeli bomo v časih, kjer bo prijateljstvo najbolj dragocena vrednota,” je poudaril. Izpostavil je izzive prihodnosti, ki bodo veliki, med njimi tudi konflikt na ukrajinsko-ruski meji, pa zadolženost nekaterih največjih evropskih držav.

Orbán je poudaril, da Evropo aprila čakajo štirje zanimivi vikendi, med katerimi bomo doživeli veliki krščanski praznik, pa slovenske, madžarske in francoske volitve. “Izražam svoje zadovoljstvo, da smo skupaj s Slovenci soglasni na področju manjšin, v njih vidimo vir. Menimo, da krepijo Madžarsko in Slovenijo,” je še dejal Orbán. Janša se je zahvalil še poslancu madžarske narodne manjšine Ferencu Horváthu in poudaril, da je bil podpisani sporazum njegova ideja.

Janša in Orban v Lendavi
Žiga Živulović/BOBO

Sledila so novinarska vprašanja, izmed katerih je bilo prvo na temo energetike. Predsednik vlade Janša je dejal, da skupaj z Orbánom podobno gledata na problematiko. “Evropska unija bo morala zagotoviti, da zeleni prehod ne bo še poglabljal energetske revščine in da zaradi tega ne bi vse padlo v vodo, tako kot je že enkrat,” je dejal Janša. “Glavni preboj je bil narejen. Če se delaš, kot da imaš dovolj alternativnih virov in med njimi ni jedrske energije, potem prodajaš iluzijo,” je dejal. O konkretnih korakih za zmanjšanje energetske revščine je omenil, da se je danes začela seja državnega zbora, na kateri se razpravlja o pomoči na področju energetike.

Orbán je poudaril, da je Evropska unija imela podnebni načrt do leta 2050, ki pa, da je zdaj padel. “Ker niso vgradili varovalk za te podražitve in so pustili finančnim špekulantom na trg, smo namesto počasne dražitve dosegli to, da je prišlo do strmega porasta cen,” je dejal madžarski premier in podražitve energentov pripisal še ruskim vplivom in inflaciji. “Moramo imeti nov načrt. Če bomo silili prejšnji načrt, bodo iz Bruslja naredili veliko škodo mnogim državam,” je dejal Orbán.

Na novinarsko vprašanje o Termah Lendava in 43-odstotnim deležem v Savi je Janša odgovoril, da se o Termah Lendava z Orbánom nista pogovarjala. “Kolikor vem, je bil ta objekt prodan v prejšnjem mandatu, in to zasebnem kupcu. Kar se tiče uveljavljanja predkupne pravice pri prodaji Yorkovega 43-odstotnega deleža v Savi, mislim, da ravno sedaj poteka dopisna seja slovenske vlade na podlagi predloga, da se dokapitalizira SDH z vsoto, ki mu omogoča, da uveljavi predkupno pravico. Zvečer je tudi seja nadzornega sveta Kada,” je dejal Janša in nakazal, da bi Kad po načrtu vlade sodeloval pri odkupu. Premier je dodal, bi vlada v sklepu o dokapitalizaciji SDH naročila, da po podržavljenju Save izvede forenzično preiskavo poslov podjetja za zadnjih deset let. “Ni namen države, da postane največji hotelir. Namen je, da se lastništvo konsolidira, koncentrira in potem poišče strateškega partnerja, ki bo v te turistične komplekse tudi vlagal,” je pojasnil Janša.

“Načelo je, da je Slovenija od Slovencev, Madžarska pa je od Madžarov. Obe državi se lahko odločita, kaj želita storiti s svojo usodo,” je dejal Orbán.

Janša in Orban v Lendavi Janša in Orban v Lendavi
Žiga Živulović/BOBO
Janša in Orban v Lendavi Janša in Orban v Lendavi
Žiga Živulović/BOBO
Janša, Orban in Magyar v Lendavi Janša, Orban in Magyar v Lendavi
Žiga Živulović/BOBO
Janša in Orban v Lendavi Janša in Orban v Lendavi
Žiga Živulović/BOBO
Janša in Orban v Lendavi Janša in Orban v Lendavi
Žiga Živulović/BOBO

Na novinarsko vprašanje o Ukrajini je Janša odgovoril, da dogajanja vlada spremlja z zaskrbljenostjo. “Moj prvi vtis je, da obstaja popolna enotnost v Evropi in je treba narediti vse, da se situacija deeskalira. Kakršnokoli rožljanje z orožjem na meji z Ukrajino nas od tega oddaljuje. Kakršnakoli stopnjevanja na koncu ne bo imelo nobenega zmagovalca,” je dejal. “Glede na sedanjo stopnjo razvoja vojaške tehnologije kakršnakoli eskalacija konflikta ne prinaša zmagovalcev,” je ponovil premier. Madžarski premier Orbán je z Janšo “popolnoma soglašal”. “Cilj je, da ne pride vojne in da ohranimo mir,” je poudaril. “Potrebujemo moč za mir in ne stojimo dobro pri tem. Če pogledate Evropo, boste videli, da nima tolikšne vojaške moči, ki bi bila primerljiva z rusko. Dokler nima primerljive moči, o tem ne bomo odločali sami, ampak bosta odločali Rusija in ZDA,” je dejal madžarski premier. “Madžarska je sosednja država Ukrajini in možnost vojne je za vas bolj oddaljena, za nas pa je to neposredno v soseščini. Madžarska bo pod ogromnim pritiskom, če bodo stvari ušle izpod kontrole,” je dejal in spregovoril o migrantih, ki so na Madžarsko prispeli iz sosednjih držav nekdanje Jugoslavije. “Ukrajina je glede prebivalstva precej večja kot nekdanja Jugoslavija, kar pomeni, da bo migracijski pritisk precej večji, tako glede varnosti kot glede gospodarstva. Bojimo se ponovitve v še večjem obsegu. Veseli me, da Slovenija in Madžarska pri tem vprašanju stojita na strani miru,” je dejal Orbán.

Premierja sta odgovarjala tudi na vprašanje o pomenu bližajočih se madžarskih in slovenskih volitev. “Izkušnje nas učijo, da se lahko z Madžarsko veliko dogovorimo in to tudi uresničimo,” je dejal premier Janša. Orbán je poudaril, da se pred volitvami na Madžarskem pripravljajo na zmago. “Pri nadaljnjem vodenju vlade imamo svoje argumente, politične in tudi ostale teme. Prosimo za zaupanje Madžarov, da nam dajo večino,” je dejal madžarski predsednik vlade. Poudaril je, da je madžarski vladi lažje sodelovati s slovensko vlado, ki ni leva. “Ne želim se vtikati v slovenske volitve, vendar madžarska vlada upošteva krščansko tradicijo. Sedaj smo na isti politični valovni dolžini, če razmišljamo o skupni biti, smo si zdaj blizu, ker čutimo, da enako mislijo tudi na Slovenskem. Na levi strani so nekoliko drugačni. Zadnjih nekaj let smatram za posebna leta, saj je tako na Madžarskem kot v Sloveniji delovala desna vlada in želim si, da bi to ostalo enako,” je dejal Orbán. 

“Tudi mi nameravamo zmagati v Sloveniji in verjamem, da bomo vse dogovore, ki smo jih sprejeli, tudi v naslednjem mandatu nadgradili. Vladi bosta morali v prihodnje sodelovati ne glede na to, kakšni bosta. Je pa lažje sodelovati, če sta na obeh straneh vladi, ki delita podobne evropske vrednote. Zato nas malo skrbi koalicija, ki se je postavila v sosednji državi proti sedanji koaliciji pod vodstvom gospoda. Tam vidimo neke čudne primesi nostalgije, tako za komunizmom kot fašizmom. Slovenci imamo slabe izkušnje z obojimi, zato si želimo, da nič od tega ne prevlada,” je dejal Janša. 

Orbán je Slovenijo obiskal, ko se država odloča, ali bo uveljavila predkupno pravico države pri prodaji Yorkovega 43-odstotnega deleža v Savi, ki ga sklad prodaja madžarskemu investitorju. Obenem nas je znova obiskal v predvolilnem času v obeh državah. Tri tedne pred parlamentarnimi volitvami v Sloveniji bodo potekale volitve na Madžarskem, kjer bo proti Orbánu in stranki Fidesz nastopila združena opozicija. Kot je poročal Večer, so za Orbána pomembni tudi glasovi Madžarov v soseščini, ki so njegovi zvesti volivci.

Kot smo poročali, se Orbán in Janša pogosto srečujeta. Med junijem in septembrom je Orbán v Slovenijo pripotoval štirikrat. Skupaj s takratnim predsednikom avstrijske vlade Sebastianom Kurzem in hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem ter italijanskim zunanjim ministrom Luigijem di Maijem se je udeležil državne proslave ob dnevu državnosti v Ljubljani 25. junija. Dva dni pred tem sta se ob robu vrha EU sestala v Bruslju, prav tako junija pa je Orbán prek video posnetka nagovoril delegate na kongresu stranke SDS. S predsedniki vlad članic višegrajske skupine se je 9. julija udeležil srečanja z Janšo. V začetku septembra pa se je udeležil Blejskega strateškega foruma, ob robu katerega sta imela premierja tudi bilateralno srečanje.

Kot je za N1 septembra dejal dolgoletni veleposlanik, ki je služboval tudi v treh izmed štirih višegrajskih držav, Zvone Dragan, so pogosti Orbánovi obiski presenetljivi in kažejo na zelo tesne politične odnose med Janšo in Orbánom, pa tudi tesno zavezništvo v okviru Evropske unije (EU).