Svoboda dobila samo eno županjo, a pomemben delež v občinskih svetih

Gibanje Svoboda, Robert Golob
Gibanje Svoboda/FACEBOOK

Podpora političnih strank je na županskih volitvah vse manj koristna. Med župani, ki so slavili že včeraj, jih je skoraj dve tretjini kandidiralo s podpisi volilk in volilcev. Najuspešnejša je bila SLS, Gibanje Svoboda, ki je močno slavilo na državnozborskih volitvah, pa je v prvem krogu lokalnih volitev dobilo samo eno županjo. Vendar je stranka, ki vlada na državni ravni, hkrati dobila večji delež občinskih svetnikov kot prejšnje nove stranke.

Na včerajšnjih lokalnih volitvah je bilo v prvem krogu izvoljenih 165 županov, v 47 občinah pa bo potreben drugi krog. Med znanimi zmagovalkami in zmagovalci so 103 kandidirali s podpisi volilk in volilcev, kar je 62 odstotkov. Ta delež je v zgodovini samostojne Slovenije ves čas naraščal, nazadnje je bil 58-odstoten.

Najuspešnejša SLS

Politične stranke imajo torej na županskih volitvah vse manjšo moč. Največjo med njimi pa je imela tudi letos SLS, ki na primer sploh ni zastopana v državnem zboru, saj je koalicija Povežimo Slovenijo, katere del je bila, dobila samo 3,4 odstotka glasov.

Na včerajšnje županske volitve se je s podporo SLS podalo 34 kandidatov, že v prvem krogu pa jih je bilo izvoljenih 13. Zelo podobno se je odrezala NSi, ki je imela prav tako 34 kandidatov, uspelo pa jih je 11. Pri drugih strankah je bil delež izvoljenih precej manjši. Tudi SDS je v prvem krogu dobila 11 županov, a predlagala jih je 62. SD so s 54 kandidati dobili 10 županov, Gibanje Svoboda pa z 51 samo eno županjo. Njegova kandidatka Alenka Kovač je v prvem krogu slavila v Osilnici, ki je s 330 prebivalci najmanjša slovenska občina.

Pogojno je treba prišteti še Aleša Brežana, ki je zmagal v Kopru, vendar ni kandidiral samo s podporo Gibanja Svobode, ampak tudi svoje liste. V mestnem svetu bo osem predstavnikov liste Aleša Brežana in šest iz Gibanja Svoboda. Skupaj bodo imeli štiri svetnike več kot Koper je naš Borisa Popoviča, ki se je na županskih volitvah uvrstil na drugo mesto.

Na prvi pogled je torej videti, da se nadaljuje trend strank, ki so nastale tik pred državnozborskimi volitvami, na katerih so zmagale. Na prejšnjih državnozborskih volitvah so slavile Pozitivna Slovenija (2011), SMC (2014) in LMŠ, ki sicer leta 2018 ni zmagala, je pa postala vodilna stranka v vladi. Nobena od njih na lokalnih volitvah, ki so sledile državnozborskim, na katerih so slavile, niso dobile nobenega župana.

Gibanje Svoboda je bila eno županjo boljša od njih, v drugem krogu pa še nekaj možnosti. V Izoli in Novi Gorici sta bila njena kandidata Samo Turel oziroma Milan Bogatič v prvem krogu prva in se bosta 4. decembra pomerila proti dosedanjima županoma Danilu Markočiču oziroma Klemnu Miklaviču. Kandidatka Gibanja Svoboda Urška Lahajnar Ubajiogu pa bo v Cerknem z drugega mesta, ki ga je dosegla včeraj, izzivala aktualnega župana Gašperja Uršiča.

Samo Turel in Robert Golob
Kandidat Gibanja Svoboda v Novi Gorici je Samo Turel, ki se mu je uspelo prebiti v drugi krog. Vir: Gibanje Svoboda Goriška/FACEBOOK

Gibanje Svoboda zavzema mesto LDS?

Bolj zadovoljna je lahko največja vladna stranka z včerajšnjimi volitvami v mestne in občinske svete. Skupno je na njih dosegla 14 odstotkov glasov, kar je dovolj za drugo mesto in je samo 0,3 odstotne točke manj od SDS. Med strankami, levo od sredine, je bila doslej boljša samo LDS, in to nazadnje leta 2006.

Gibanje Svoboda bo najmočnejša stranka v mestnih svetih dveh mestnih občin, v Novi Gorici in v Murski Soboti. V še petih mestnih občinah pa so zaostali samo za listami izvoljenih oziroma verjetnih županov. To so Ljubljana, Maribor, Celje, Novo mesto in Slovenj Gradec. Zgodovinar in politični analitik Luka Lisjak Gabrijelčič meni, da je Gibanje Svoboda postalo pomemben političen akter v vseh mestnih občinah. “Uspelo mu je torej zasesti mesto, ki ga je nekdaj zavzemal LDS,” je zapisal.

Tudi nasploh je v občinskih svetih Gibanje Svoboda doseglo več kot dosedanje, za državnozborske volitve ustanovljene nove stranke. Še najbolj se ji približa rezultat SMC, ki je 2014 na volitvah v mestne in občinske svete dobila dobrih 11 odstotkov glasov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.