Težave pred volitvami: 630 glasovnic na poti v Argentino se je “nekje izgubilo”

Slovenija 22. Apr. 202218:25 > 19:253 komentarji
Delite:
Foto: Borut Živulović/BOBO

Državna volilna komisija je sporočila, da se je 630 glasovnic, ki so jih iz Slovenije poslali v Argentino, nekje na poti izgubilo. Pristojne organe bodo obvestili o utemeljenem sumu odtujitve volilnega gradiva. Kot so dodali, pa so za manjkajoče glasovnice že našli ustrezno rešitev.

Državna volilna komisija (DVK) se je seznanila s težavo pri dostavi volilnega gradiva na slovensko veleposlaništvo v Buenos Airesu. Kot so sporočili z DVK, je bilo v Argentino iz Slovenije odposlanih 6200 glasovnic, vendar pa se je 630 glasovnic za 9 volilnih okrajev nekje izgubilo. “V enem izmed štirih paketov, ki so prispeli na veleposlaništvo, je namreč del glasovnic manjkal,” so pojasnili in dodali, da bodo pristojne organe obvestili o utemeljenem sumu odtujitve volilnega gradiva.

Kot so še dodali, bodo volilci in volilke v argentinski prestolnici lahko kljub temu nemoteno glasovali. DVK bo namreč na veleposlaništvo v Buenos Airesu po elektronski pošti poslala posebne nadomestne glasovnice v PDF formatu. “Gre za izjemen ukrep, sprejet z namenom omogočanja uresničevanja volilne pravice. Ob vročitvi glasovnice volilcem na volišču bo pooblaščena oseba na veleposlaništvu vsako nadomestno glasovnico ožigosala,” so sporočili z DVK. Dodali so, da bo Državna volilna komisija prav tako priporočila, da naj bosta pri glasovanju navzoča oba zaupnika, ki sta bila imenovana za to volišče. O dogodku pa so že obvestili tudi volilne odbore in volilne komisije v Sloveniji. V primeru, če se bodo odtujene glasovnice pojavile naknadno, bodo nemudoma uničene, so še pojasnili.

Kot so še sporočili z DVK, je na zadnjih volitvah na slovenskem veleposlaništvu v argentinski prestolnici glasovalo 751 volilnih upravičencev.  Na del glasovnic čakajo tudi še na slovenskih veleposlaništvih v Washingtonu, Canberri in Madridu, vendar so vsi sporočili, da – glede na informacije s strani dostavnih poštnih služb – pričakujejo, da jih bodo še pravočasno prejeli. V nasprotnem primeru bo DVK tudi za ta volišča odločala o zagotovitvi nadomestnih glasovnic.

Državna volilna komisija je sicer že leta 2009 ugotovila, da glasovanje po pošti na območju Argentine za volitve v Evropski parlament ni bilo opravljeno. Takrat so namreč številni slovenski državljani s stalnim prebivališčem v Argentini opozarjali, da niso prejeli glasovnic. Kot so kasneje ugotovili, je Pošta Slovenije glasovnice v Buenos Aires dostavila, a je tamkajšnji volilni odbor DVK obvestil, da volilnega gradiva niso prejeli. DVK se je tako takrat odločila, da bo razpisala izvedbo naknadnih volitev. Omenjena težava je zadevala 3202 volilna upravičenca. Vir: STA

Spremljajte volitve 2022 na n1info.si. #volitve #volitve2022 #n1slovenija

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar