Sarma: recept, ki je tako dober in preprost, da ga bodo vsi želeli preizkusiti

Slovenija 28. Dec 202405:16 0 komentarjev
sarma recept
Foto: PROFIMEDIA

Sarma je priljubljena jed, ki jo mnogi že tradicionalno pripravijo za novo leto. Predstavljamo recept, ki je tako dober, da bodo vsi želeli repete.

Sarma je več kot le jed – je simbol zimskih dni, družinskih srečanj in topline doma.

Čeprav ima vsaka družina svoj recept, ki ga prenaša iz roda v rod, portal Punkufer.hr ponuja preprost in preverjen način, kako pripraviti to priljubljeno specialiteto. Tudi če ste začetnik, vas bo ta recept vodil skozi postopek priprave brez zapletov.

Zato zavihajte rokave, izberite najboljše kislo zelje in pripravite svojo prvo sarmo, ki bo morda postala nova družinska tradicija. Poleg tega pa ne pozabite – najboljša sarma je tista, ki jo postrežete z ljubeznijo in kremastim pire krompirjem.

Sestavine (za 4 osebe)

  • 450 g mletega mesa
  • 1 manjša glava kislega zelja
  • 60 g sušene slanine
  • 60 g riža
  • 1 majhna čebula
  • 2 stroka česna
  • ½ čajne žličke rdeče paprike
  • sol in poper po želji
  • 1 lovorjev list

Sarma je brez dvoma ena najbolj priljubljenih zimskih jedi, ki ogreje srce in dušo. Eden ključnih korakov pri pripravi te okusne specialitete je pravilno zavijanje, saj le tako zagotovimo, da ostane kompaktna in polnega okusa med kuhanjem. Kako jo zaviti in pripraviti kot pravi mojstri, preverite v našem članku.

Priprava

Previdno ločite liste kislega zelja in odstranite debelejši del korena, da bodo listi prožni za zavijanje.

Sušeno slanino narežite na koščke. Na srednji temperaturi jo na kratko podušite skupaj z nasekljano čebulo in česnom. Ko se ohladi, vse skupaj zmešajte z mletim mesom, rižem, rdečo papriko, soljo in poprom.

Na vsak list zelja položite žlico nadeva. Zvijte zelje in ob zavijanju zaprite robove, da nadev med kuhanjem ne bo uhajal.

Dno globokega lonca prekrijte z nekaj narezanega kislega zelja. Na to plast tesno naložite sarme. Na vrh položite lovorjev list in preostale trakove zelja. Vse skupaj prelijte z vodo, da so sarme ravno prekrite. Pokrijte lonec in kuhajte na nizkem ognju približno 90 minut.

Sarme postrezite s pire krompirjem, ki odlično dopolni bogate okuse te jedi.

Naj vas vonj sarme napolni z občutkom domačnosti in prinese toplino v dolge zimske dni. Dober tek!

Preberite še več receptov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!