Oglaševanje

Zdravnik pojasnjuje, kateri del kivija je najbolj zdrav. Mnogi bodo presenečeni

author
N1
02. sep 2025. 05:01
Kivi
Foto: PROFIMEDIA

Kivi z razlogom imenujejo supersadež, saj je bogat z vitamini, minerali in vlakninami. Čeprav ga večina ljudi je tako, da ga najprej olupi, s tem dejansko odstranimo velik del najdragocenejših hranil.

Oglaševanje

Gastroenterolog dr. Joseph Salhab poudarja, da uživanje kivija z lupino bistveno poveča njegovo hranilno vrednost. Lupina je bogata z vitaminom C, vitaminom E, folatom, magnezijem in vitaminom B6. Poleg tega vsebuje skoraj dvakrat več vlaknin kot olupljeno sadje. Na primer – en zeleni kivi z lupino vsebuje približno 3,5 grama vlaknin, zlati kivi z lupino pa približno tri grame.

Vlaknine so pomembne za zdravo prebavo, preprečevanje zaprtja in zmanjšanje napihnjenosti. Študije so pokazale, da lupina vsebuje več antioksidantov, kot so fenoli in flavonoidi, kot samo meso sadeža. Vitamina C in E v kombinaciji s temi spojinami krepita imunski sistem in zmanjšujeta vnetja, folati pa prispevajo k zdravju kože, las in oči.

Oglaševanje

Dr. Salhab ob tem opozarja, da ko olupite kivi, na deski za rezanje ostanejo dragocene hranilne snovi.

Pomaga tudi pri težavah s spanjem

Kivi je znan tudi kot naš naravni zaveznik v boju proti nespečnosti, saj spodbuja nastajanje melatonina, hormona, ki uravnava spanec. Strokovnjaki priporočajo, da zaužijemo kivi približno dve uri pred spanjem, kar nam lahko pomaga, da lažje zaspimo in imamo kakovostnejši spanec.

sadje, kivi
Foto: Žiga Živulović, BOBO

"Ljudje, ki redno uživajo kivi, zlasti zvečer, pogosto opazijo izboljšanje spanja," dodaja dr. Salhab.

Oglaševanje

Vlaknine za zdravje črevesja in preprečevanje bolezni

Redno uživanje tega sadeža zmanjšuje oksidativne poškodbe DNK in pospešuje prehajanje hrane skozi črevesje. Vlaknine iz lupine razgrajujejo koristne črevesne bakterije in ustvarjajo kratkoverižne maščobne kisline, ki pomagajo ohranjati zdravje debelega črevesa in zmanjšujejo vnetja.

Nutricionisti kivi priporočajo kot naravno zdravilo proti zaprtju.

Kako jesti kivi z olupkom

Če vas moti dlakava tekstura lupine zelenega kivija, obstaja nekaj preprostih trikov za njegovo lažje uživanje. Najprej pustite, da kivi popolnoma dozori – takrat je lupina mehkejša in manj dražeča. Če vam tekstura še vedno ni všeč, lahko izberete zlati kivi, ki ima gladko, tanko lupino brez dlak.

Oglaševanje

Kivi lahko tudi narežete na tanke rezine in jih dodate smutijem, jogurtu ali sadni solati. Sadje pred uživanjem vedno dobro operite, da odstranite nečistoče in ostanke pesticidov.

Nekateri ljudje lahko imajo alergične reakcije na kivi – če po zaužitju občutite nelagodje, se mu izogibajte.

Seveda pa je treba kivi pred zaužitjem temeljito sprati.

Oglaševanje

Teme

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje

Spremljajte nas tudi na družbenih omrežjih