Der Spiegel: AfD ustanavlja novo skrajno desno skupino v Evropskem parlamentu

Svet 22. Jun 202416:07 2 komentarja
Logotip stranke Alternativa za Nemčijo
Nemška skrajno desna stranka AfD (Foto: PROFIMEDIA)

Nemška skrajno desna stranka Alternativa za Nemčijo (AfD), ki so jo tik pred evropskimi volitvami izključili iz skrajno desne politične skupine Identitetna in demokracija (ID), v Evropskem parlamentu ustanavlja svojo politično skupino, poroča Der Spiegel. Ta bi bila po omenjeni skupini ID in skupini Evropskih konservativcev in reformistov (ECR) že tretja skrajno desna frakcija v parlamentu.

V elektronskem sporočilu upravi, na katerega se sklicuje Der Spiegel, je predstavnik AfD zaprosil za prostor za 100 ljudi in pogostitev za “ustanovno sejo nove parlamentarne skupine”, pisanje revije Der Spiegel povzema avstrijska tiskovna agencija APA.

Alternativa za Nemčijo (AfD) je bila v prejšnjem sklicu Evropskega parlamenta del skrajno desne politične skupine Identiteta in Demokracija (ID), a so jo tik pred evropskimi volitvami izključili. Povod za izključitev naj bi bila sporna izjava člana AfD Maximiliana Kraha o SS. Krah sicer po volitvah ni več del delegacije AfD v Evropskem parlamentu, čeprav je bil izvoljen.

AfD, ki ima 14 evroposlancev, naj bi se povezala s strankami SOS Romunija, ki ima dva evroposlanca, špansko Zabave je konec (Se Acabo la Fiesta) s tremi sedeži, poljsko Konfederacijo s šestimi evroposlanci, Hnutie Republika iz Slovaške z dvema poslanskima sedežema ter NIKI iz Grčije in madžarsko Našo domovino s po enim evroposlancem. Skupini bi se lahko pridružila ena poslanka iz francoske stranke Ponovno zavzetje, ki je bila prej del skrajno desne skupine Evropskih konservativcev in reformistov (ECR).

Po informacijah Der Spiegla se bo nova parlamentarna skupina imenovala Suverenisti, njen program pa bo temeljil na sofijski deklaraciji proruske bolgarske stranke Preporod. Med drugim nasprotuje globalističnim ideologijam in birokraciji EU. Poziva tudi k mirovnim pogajanjem za končanje vojne v Ukrajini.

Foto: PROFIMEDIA

Pogoj za ustanovitev politične skupine v Evropskem parlamentu je, da jo sestavlja najmanj 23 evroposlancev iz najmanj sedmih držav članic.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje