Zaradi sporne izjave glavnega kandidata evropski desničarji izključili AfD

Svet 23. Maj 202416:16 > 17:11 0 komentarjev
Maximilian Krah
Glavni kandidat AfD Maximilian Krah (Foto: PROFIMEDIA)

Skrajno desno stranko Alternativa za Nemčijo (AfD) so izključili iz evropske politične skupine Identiteta in demokracija (ID). Povod za odločitev, ki prihaja dva tedna pred evropskimi volitvami, so škandali in sporna izjava člana ter glavnega kandidata AfD Maximiliana Kraha.

Vodstvo desne evropske skupine Identiteta in demokracija (ID) je izglasovalo sklep, da skrajno desno stranko Alternativa za Nemčijo (AfD) izključi iz politične skupine, je prvi poročal bruseljski Politico. Ta medij je sicer že zgodaj popoldne poročal, da bo vodstvo odločalo o izključitvi AfD. Novico so pozneje na družbenem omrežju X potrdili tudi v ID, kjer so navedli, da je izključitev takojšnja.

Do izključitve ene od največjih strank v ID je prišlo po nizu incidentov, ki jih je zakrivil evroposlanec in glavni kandidat AfD Maximilian Krah. Ta je pred dnevi za italijanski časnik La Repubblica namreč dejal, da “nikoli ne bi rekel, da je vsakdo, ki je nosil uniformo SS, avtomatično zločinec”.

Že pred tem je bil Krah povezan še z dvema aferama zaradi sumljivih povezav z Rusijo in Kitajsko. Njegov nekdanji asistent je namreč osumljen, da je vohunil za Kitajsko, tako Krah kot še en kandidat na volitvah, Petr Bystron, pa sta osumljena tudi prejemanja denarja za širjenje proruskih stališč. Da so za izključitev kriva prav Krahova dejanja, so v prvem odzivu potrdili tudi v ID. “Skupina ID ne želi biti več povezana z incidenti, v katere je bil vpleten vodja liste AfD za evropske volitve Maximilian Krah,” so navedli v objavi na omrežju X.

Po poročanju portala Politico naj bi evropski poslanci iz vrst AfD predlagali, naj skupina ID izključi samo Kraha in ne vseh devetih predstavnikov nemške stranke. A so, kot kaže, v politični skupini, ki ima 58 evropskih poslancev, prevladala stališča francoskega Nacionalnega zbora in italijanske Lige.

Francoska stranka, ki jo vodi Marine Le Pene, je namreč kmalu po Krahovi sporni izjavi napovedala, da v prihodnji sestavi Evropskega parlamenta ne bo sodelovala z AfD. Da se bodo temu pridružili, so napovedali tudi v Ligi. Nacionalni zbor in Liga sta najmočnejši stranki v politični skupini ID in imata tudi največ evropskih poslancev. Poleg niju so v skupini še stranke iz Avstrije, Belgije, Estonije, Danske in Češke.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!