Američani že pograbili vozovnice do Evrope: med skritimi dragulji tudi Slovenija

Gospodarstvo 04. Feb 202319:11 4 komentarji
Obisk tujih turistov v Sloveniji.
BOBO

Ameriški poznavalci turizma so prebivalcem onkraj Atlantika vselej svetovali, naj Evropo obiščejo pozno pozimi ali zgodaj spomladi. S tem so privarčevali denar in se obenem izognili gneči. Vendar pa CNN zdaj opozarja, da se takšna strategija več ne splača. Američani namreč kovčke pakirajo že precej pred začetkom poletne sezone, zato iščejo nove strategije, kako privarčevati med obiskom stare celine in ubežati trumam turistov. Kot alternativno ponujajo tudi Slovenijo.

Priljubljene destinacije, kot so Italija, Francija in Španija, so obisk ameriških turistov običajno beležile tudi pred poletnimi meseci. Američani so med načrtovanjem obiska Evrope namreč iskali obdobja, kjer so cene letalskih vozovnic in nočitev nižje, obenem pa so se izognili gneči turistov.

Vendar pa so razmere danes drugačne, piše CNN. Turistična panoga v Evropi hitro okreva in nič ne kaže, da bi se rast turizma umirjala. Naval potrjujejo tudi platforme za spletne rezervacije, organizatorji potovanj in hoteli, kjer pravijo, da Američani kovče za obisk evropskih mest pakirajo že bistveno pred poletjem.

Ameriški turisti, ki načrtujejo obisk stare celine, so zdaj primorani iskati nove strategije, kako ubežati množicam turistov in ujeti nizke cene.

Velik skok mednarodnih potovanj

Kar 56 odstotkov vseh povpraševanj ameriških turistov predstavljajo potovanja izven ZDA, kažejo zadnji podatki platforme Hopper, ki spremlja dogajanje na področju letalskih povezav. To je 46 odstotkov več v primerjavi z lanskim letom. Vredno je dodati tudi, da se Američani pri omenjenih povpraševanjih v 34 odstotkih zanimajo za evropska mesta.

Zapisane številke se ujemajo s podatki podjetja Going, v preteklosti poznano pod imenom Scott’s Cheap Flights. Ta spremlja cene letalskih vozovnic, v poročilu za leto 2023 pa so v svoji anketi ugotovili porast zanimanja za mednarodna potovanja. Kar 60 odstotkov sodelujočih v anketi je dejalo, da letos načrtujejo več mednarodnih potovanj, kot so jih opravili lani. Skoraj tretjina vprašanih je imela že rezervacije za obisk tujine v letu 2023.

500-odstotna rast rezervacij

Povečano povpraševanje zaznavajo tudi organizatorji potovanj v Evropi. Soustanovitelj britanskega podjetja TravelLocal Huw Owen za CNN pojasni, da v zadnjem obdobju opažajo “astronomsko” povečanje za mednarodna potovanja, kar se sklada tudi z njihovo napovedjo. Rezervacije med avgustom lani in januarjem letos so v primerjavi z enakim obdobjem med letom 2021 in 2022 poskočile kar za 500 odstotkov, pravi Owen.

Prav tako se je povečalo povpraševanje izven turistične sezone, pri čemer več kot polovico strank omenjenega podjetja predstavljajo ameriški turisti. “Gre za silo narave, in kot val jo lahko skoraj čutiš pod svojimi nogami,” razlaga Huw Owen. “Če so bili ljudje dve leti zaprti, je povsem razumljivo, da sedaj zaznavamo porast povpraševanja.”

Pariz
Po dveh letih polnih izzivov v turizmu se letos obeta zelo uspešna sezona. Foto: PROFIMEDIA

Letalske vozovnice se vztrajno dražijo

Medtem ko so organizatorji potovanj lahko zadovoljni s trenutnim povpraševanjem in okrevanjem panoge po dvoletnem zaprtju zaradi pandemije, pa novica ne osrečuje turistov, ki so potovanje načrtovali izven glavne turistične sezone. Cene letalskih vozovnic in nočitev so bile namreč v tistem obdobju običajno cenejše kot v poletnih mesecih, večje povpraševanje pa je to spremenilo.

Na ravnovesje ponudbe in povpraševanja so še posebej občutljive cene letalskih vozovnic. “Medtem ko je povpraševanje na trgu že visoko in bo iz leta v leto še naraščalo, bo pritisk na cene letalskih vozovnic povečevala še omejena ponudba,” so zapisali pri prej omenjeni platformi Hopper.

Turisti, ki so še v fazi načrtovanja svojega obiska Evrope, so že lahko opazili porast cen letalskih vozovnic. Hopper pojasnjuje, da se povprečna cena povratnih mednarodnih letov trenutno giblje okoli 876 dolarjev, kar je 35-odstotno povečanje v primerjavi z istim obdobjem lani. Cena letov do Evrope se giblje okoli 801 dolarja, kar je 27 odstotkov več kot takšnega časa leta 2022.

“Če imaš težavo ponudbe in povpraševanja ter hkrati vrhunec sezone, kar Evropa še vedno ima, bo to ljudi prisililo na periferijo, bodisi geografsko bodisi sezonsko,” razlaga Huw Own iz podjetja TravelLocal. “Še enkrat, meni, da je to dobro. Evropa na neki način potrebuje, da pride do tega.”

Do tega pa na nekaterih delih Evrope že prihaja, piše CNN. London se denimo pripravlja na novo uspešno turistično sezono, turiste pa pričakujejo skozi celo leto. Direkotirca Visit London Laura Citron pravi, da so projekcije za rezervacije letalskih vozovnic marca in aprila odlične, in bodo verjetno presegle ravni iz leta 2019.

Pri iskanju nizkih cen je najbolj pomembna zgodnja rezervacija

Med državami, kjer je v zadnjih letih turizem zelo cvetel, je Portugalska. Ta je še posebej priljubljena med digitalnimi nomadi in upokojenci, prav tako pa zaznavajo porast obiska v mesecih izven glavne sezone.

Chitra Stern, ki vodi Martinhal Resorts oziroma štiri družinske posesti na Portugalskem, pravi, da je bilo na posestvu v Lizboni januarja letos izvedenih kar 115 odstotkov več rezervacij kot januarja lani. Letos si obetajo še boljšo sezono kot lani in obenem najboljše poslovanje od leta 2017, ko so prvič odprli svoja vrata.

Kot še pojasnjuje Stern, so hoteli in spletne turistične agencije vedno uporabljale strategijo, v kateri so različnim kupcem lahko posamezno sobo prodali za različne cene, ter tako čim bolj povečali dohodke. Vodja turističnih posestev pravi, da so zgodnje rezervacije najbolj pomembne pri iskanju poceni nastanitev, še posebej ob trenutnem razcvetu turizma. “Imamo stopnje cen v času zime, od katerih je odvisen donos, enako spomladi in poleti. Če prideš poleti in svoj obisk rezerviraš zadnjo minuto, po tem bo to dražje,” razlaga Chitra Stern, ki vseeno spomni, da lahko nekateri gledajo rezervacije le zadnjo minuto in so tudi pripravljeni plačati več.

Obisk turistov v Sloveniji
CNN Slovenijo navaja kot destinacijo, ki še ni prežeta z množičnim turizmom. Foto: BOBO

Še nekaj “veličastnih let” za odkrivanje Slovenije

Čeprav turizem po Evropi cveti, hkrati s tem pa rastejo tudi cene nočitev in letalskih vozovnic, ustanovitelj podjetja Going Scott Keyes poudarja, naj to ne prekriža načrtov za obisk stare celine. Keyes pravi, da je danes na voljo deset odstotkov več letalskih povezav med ZDA in Evropo, kot jih je bilo pred pandemijo, kar bi lahko zmanjšalo pritisk na cene. “Medtem ko je na voljo veliko dragih letov – še posebej, če z nakupom letalske vozovnice do Evrope čakaš do maja – so tukaj tudi številne poceni povezave,” je še dejal Keyes.

Zaradi pregrešno dragih letalskih vozovnic ameriški turisti zdaj iščejo cenejše destinacije po Evropi, ki še vedno ponujajo podobno izkušnjo kot najbolj priljubljeni in odmevni kraji, obenem pa se turisti s tem izognejo tudi gneči.

CNN ob tem navaja ravno Slovenijo in pa države Vzhodne Evrope, denimo Albanijo. Kot pojasnjujejo, gre za področja, ki se vse bolj uvrščajo na gastronomski zemljevid, hkrati pa so prepoznavne tudi po dobrem vinu.

Kot napovedujejo, bodo ta področja v roku desetih let postala vse bolj priljubljena in znana. “Zdaj imate verjetno nekaj veličastnih let, da lahko greste tja in si ogledate te kraje, hkrati pa niste skupaj z 20.000 ostalimi ljudmi,” je še dodal Scott Keyes.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje