Bi lahko država prodala Savine hotele? SDH in Kad: Trenutno ne prodajamo

Gospodarstvo 20. Jan 202213:08 > 14:02 0 komentarjev
SDH
Žiga Živulović jr./BOBO

Postopek prodaje deleža v Savi ne poteka, iz Slovenskega državnega holdinga (SDH) in Kapitalske družbe (Kad) sporočajo po včerajšnji novici, da sklad York svoj 43-odstotni delež v naši največji hotelirski skupini Sava prodaja madžarskemu skladu Diofa Asset Management. Dodatno so se pojavila namigovanja, da bi lahko tudi država prodala svoj 47-odstotni delež in s tem Madžarom omogočila prevzem največjega hotelirja, kar pa SDH "odločno" zanika.

Investicijski sklad Diofa Asset Management v lasti enega najbogatejših Madžarov Danijela Jelinka, ki je blizu madžarskemu premierju Viktorju Orbanu, se s skladom York dogovarja za nakup 43-odstotnega deleža v družbi Sava.

Večino premoženja podjetja predstavlja naložba v Savo Turizem, ki ima v lasti okoli tri tisoč hotelskih sob na najprestižnejših lokacijah po vseh Sloveniji – vse od Obale, Bleda, Ptuja pa do Radencev in Moravskih Toplic.

Poteza Yorka seje dodaten dvom o resnosti namere države, da odkupi delež Yorka in hotelirje združi v turistični holding, ki bi ga potem sčasoma privatizirala.

SDH: Trenutno ne prodajamo

Ker je šef SDH Janez Žlak pred kratkim dejal, da v Slovenskem državnem holdingu (SDH) ne izključujejo možnosti prodaje Save skupaj z Yorkom, so se porajala ugibanja, ali bo tudi država svoj 47-odstotni delež v Savi, ki bi tako dobila večinski delež v največjem hotelirju.

V SDH so v pisnem sporočilu “odločno” zanikali informacije, objavljene v medijih, da naj bi razmišljali o prodaji svojega deleža v madžarskem skladu. “Na to temo uprava SDH ni bila v stiku s predstavniki York niti z madžarskim skladom, ki ga mediji omenjajo kot kupca, niti SDH ne vodi prodajnih postopkov.”

Pa bodo proda(ja)li?

Na vprašanje, ali bodo v primeru podpisa pogodbe Yorka s skladom Diofa uveljavili predkupno pravico (časa za to imajo 30 dni po podpisu), so odgovorili le, da trenutno ne poteka noben uraden postopek nakupa deleža v podjetju Sava.

Na vprašanje, ali obstaja možnost zmanjšanja državnega deleža na 25 odstotkov, pa, da trenutno ne vodijo uradnega postopka prodaje deleža v Savi. Dodali so še, da prihodnjih odločitev glede urejanja razmerij med lastniki in upniki ter ostalimi deležniki SDH “še ne morejo komentirati”.

Pojasnili so tudi, da je trenutno naložba v Savo uvrščena med pomembne naložbe, kar pomeni, da želi država ohraniti vsaj 25 odstotkov in en glas.

Zdravko Počivalšek
N1

Bi lahko prodali brez razpisa?

Postavlja se tudi vprašanje, kako bi prodajo izpeljali. Ali bi lahko – glede na bližino volitev – kupca iskali brez razpisa?

Spomnimo, da je Počivalšek v petek po sestanku razširjenje koalicije na Brdu pri Kranju na vprašanje, ali sta v tem mandatu še možna prodaja Telekoma in Save Turizma glede na potrjeni načrt upravljanja kapitalskih naložb države za leto 2022, odgovoril, da bi bilo to “iluzorno”, saj je časa do konca mandata premalo.

V Kadu so nam pojasnili, da “v skladu s 16. členom ZSDH-1 metode razpolaganja s kapitalskimi naložbami večinoma temeljijo na transparentnih in konkurenčnih postopkih, ki so praviloma dolgotrajni”.

Počivalšek na vlado po pojasnila

Kot smo pisali, je Yorkova namera o prodaji precejšnje presenečenje zlasti zato, ker si je gospodarski minister Zdravko Počivalšek dolgo prizadeval, da bi York svoj delež prodal državi. Načrt je bil, da bi ta nato Savi pridružila še lastniške naložbe v drugih turističnih podjetjih in ustanovila turistični holding. Tega bi po Počivalškovi ideji sčasoma privatizirali.

Počivalšek nam je danes dopoldne v kratkem telefonskem pogovoru dejal le: “Mediji trenutno veste več kot jaz.” Dodal je, da deleža ne prodaja država, temveč York, in da več informacij pričakuje na današnji seji vlade.