Vlada zvišala mejo obdavčitve za normirance, davčni paket v državni zbor

Gospodarstvo 26. Sep 202221:18 6 komentarjev
Klemen Boštjančič.
Minister za finance Klemen Boštjančič (Foto: Borut Živulović /BOBO)

Vlada je na dopisni seji sprejela predlog paketa davčnih sprememb, ki ga je pripravilo ministrstvo za finance. Ta med drugim prinaša višjo obdavčitev normirancev, delno razveljavitev dohodninske reforme prejšnje vlade, spremembe pri sofinanciranju goriva kmetom. Med drugim se vrača tudi obveznost izročanja računov kupcem, ki jo je prejšnja vlada odpravila. Zakonske spremembe morajo pred uveljavitvijo še skozi poslansko sito.

Vlada je danes potrdila paket petih zakonskih predlogov in jih poslala v obravnavo v državni zbor. Gre za predloge zakonov o dohodnini, o trošarinah, o davčnem potrjevanju računov, o davčnem postopku in o finančni upravi. Prve tri bo DZ po predlogu ministrskega zbora obravnaval po nujnem postopku.

Prvotne predloge zakonskih sprememb je vlada objavila v začetku avgusta, po opravljeni javni obravnavi in pogovorih s socialnimi partnerji pa jih je nato nekoliko prilagodila. “Davčne spremembe grejo v smer, da tisti, ki imajo največ, tudi največ prispevajo,” je prejšnji teden dejal finančni minister Klemen Boštjančič in dodal, da so iskali ravnotežje med ciljnimi ukrepi in ne prevelikim izpadom iz proračuna.

Davčni paket prinaša vrsto sprememb na področju obračuna dohodnine, normiranih espejev, obdavčitve oddajanja nepremičnin v najem: spremembe in tudi simulacije njihovih učinkov smo zbrali tukaj. Novost v primerjavi s predlogi, ki jih je vlada začela obravnavati v četrtek, je ta, da se pri t. i.”polnih” normirancih priznani normirani odhodki znižujejo nad mejo 35.000 evrov prihodkov, in ne nad 25.000 evrov.

“Naj poudarimo, da bodo zaposleni z minimalno, povprečno in vse do petkratnika povprečne plače glede na letošnje leto prihodnje leto prejeli višje neto dohodke. Posebno pozornost smo namenili tistim z najnižjimi dohodki in mladim, ki ta trenutek najbolj potrebujejo pomoč države,” so zapisali v sporočilu za javnost, objavljenem po končani dopisni seji.

Med napovedanimi spremembami je tudi drugačen način obračunavanja trošarin na gorivo za kmete. Doslej so za traktorje in kmetijske stroje na črpalkah kupovali navaden dizel, nato pa naknadno dobili povračilo dela trošarine. Po novem bodo lahko kupovali posebej obarvano gorivo in zanj že takoj plačevali nižjo ceno. Podrobneje o novem sistemu in tudi prvi odziv kmetijskega ceha v članku Velika sprememba za kmete: za traktorje in stroje bodo kupovali obarvan dizel.

Vrača pa se tudi obveznost izročanja računa, ki ga bo kupec moral hraniti do izhoda. “To je eno od ključnih orodij za obvladovanje sive ekonomije in za zavarovanje pravic kupcev, vključno z možnostjo nadzora nad vsebino računa in uveljavljanja reklamacije,” so ob tem sporočili z vlade. Več v članku Izročanje računov bo spet obvezno: brez smo bili le nekaj mesecev.

Medtem ko je o nekaterih predlaganih davčnih spremembah vlada s socialnimi partnerji dosegla soglasje, pa tega ni, ko gre za predlagane spremembe dohodninske zakonodaje. Delodajalci so tako danes vlado spet pozvali, naj posege v zakon o dohodnini umakne iz postopka in jih pusti za prihodnje leto. Za takrat namreč na ministrstvu napovedujejo obsežnejšo davčno reformo za  izboljšanje poslovnega okolja in ustreznejšo razdelitev davčnih bremen med delom, kapitalom in premoženjem. Ta bi bila nato uveljavljena z 2024.

Sicer pa se je vlada na današnji dopisni seji še opredelila do amandmajev na predlog rebalansa letošnjega državnega proračuna, pri tem pa predlaganih amandmajev ni podprla.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje