Uradno: Sberbanka od jutri v lasti NLB, za komitente vse po starem

Sberbank
Goran Stanzl/PIXSELL

NLB prevzema Sberbanko, ki je v zadnjem tednu zaradi napovedanih finančnih sankcij zoper Rusijo doživela "bank run". Komitenti slovenske veje, ki so imeli včeraj in danes omejen dostop do denarja, bodo od jutri z njim spet lahko prosto razpolagali.

NLB prevzema slovensko vejo Sberbanke, je objavila Banka Slovenije in zapisala, da gre za “rešitev, ki vsem komitentom od jutri dalje ponovno omogoča nemoteno poslovanje in razpolaganje s sredstvi”.

Spomnimo, da je Banka Slovenije zaradi težav Sberbanke, ki so bile posledica napovedanih sankcij po ruskem napadu na Ukrajino, včeraj in danes omejila poslovanje slovenske veje Sberbanke, kar je komitentom povzročilo nemalo nevšečnosti. Obenem je Banka Slovenije začela iskati banko prevzemnico za njen posel, saj je ocenila, da Sberbanka ne more več poslovati. Interes sta izkazali NLB in Gorenjska banka, na koncu je posel dobila prva. Sberbanka naj bi imela po javno dostopnih podatkih okoli 36 tisoč komitentov, pri čemer pa je v zadnjih dneh zaradi negotovosti, ki jo je sprožila napoved sankcij, verjetno marsikdo že odprl račun drugje.

Dobra novica za zaposlene

V Banki Slovenije poudarjajo, da so z omenjeno rešitvijo ohranili finančno stabilnost v Sloveniji, brez obremenitve drugih bank ali državnega proračuna. Če do prevzema ne bi prišlo, bi banka prenehala s poslovanjem, varčevalce pa bi morali poplačati v skladu s pravili jamstvene sheme. Prevzem je dobra novica tudi za okoli 350 zaposlenih v Sberbank, ki so bili zadnje dni – kot nam je povedal predsednik Sindikata bančništva Slovenije Tomaž Boltin – v skrbeh za delovna mesta.

Na ministrstvu za finance pozdravljajo “hitro odločitev, ki bo omogočila nemoteno poslovanje komitentov in varnost prihrankov”. Ob tem poudarjajo, da je finančni sistem stabilen in da je položaj Slovenije na kapitalskih trgih trden.

Izjava guvernerja Banke Slovenije Boštjana Vasleta: 

NLB komitentom: Nobene potrebe ni, da bi bili v skrbeh

Odzvali so se tudi v NLB. “Naša kapitalska moč, močan likvidnostni položaj ter izjemni poslovni rezultati v letu 2021, ko je banka ustvarila 236,4 milijonov evrov dobička, so NLB omogočili hiter odziv na pobudo Banke Slovenije za prenos lastniškega deleža ter posledično vseh sredstev, obveznosti kot tudi strank Sberbank banke d.d. na NLB Skupino, kar predstavlja hitro in učinkovito rešitev za vse njene stranke, ki so se zaradi uvedbe izrednih ukrepov nenadoma znašle v težkem položaju,” je ob prevzemu dejal šef NLB Blaž Brodnjak.

Bilančna vsota Sberbanke je bila konec leta 2020 1,8 milijarde evrov, tržni delež glede na bilančno vsoto pa 4-odstoten. S prevzemom bo NLB, kot sporočajo iz banke, okrepila predvsem segment malih in srednje velikih podjetij. Konec leta 2020 je bilo tem danih približno 55 % od 1,2 milijarde evrov skupne vsote danih posojil Sberbanke. “Ob zaključku transakcije bo Sberbank Slovenija pridobila močnega in zavzetega lastnika, ki bo s svojim kapitalom in strokovnim znanjem strankam zagotavljal nemoteno poslovanje. Tako ni prav nobene potrebe, da bi bili v skrbeh zaradi svojih bančnih vlog in drugih sredstev ali poslov v teh napetih in negotovih časih,” je še dejal Brodnjak. In še, da v NLB ciljajo na organsko rast, ne izključujejo pa tudi možnosti rasti s prevzemi, “tako na slovenskem kot tudi na drugih trgih v regiji”.

Hitra prodaja tudi v Srbiji, BiH, na Hrvaškem

Omenimo, da je evropska Sberbank novembra lani že podpisala pogodbo o prodaji svojih balkanskih hčera. Kupec so bile družbe v lasti Miodraga Kostića, sicer v Sloveniji že lastnika Gorenjske banke. A ta je včeraj posel prekinil, saj je bil v trenutnih razmerah neizvedljiv (bosansko vejo Sberbanke je na primer že prevzela država).

V vseh državah bivše Jugoslavije se je nato odvila hitra prodaja: bosansko hčero je kupila ASA Banka, srbsko Kostićeva AIK banka, hrvaško Hrvatska poštanska banka, slovensko pa NLB.