Dobra novica za voznike: kmalu nižje trošarine in marže za bencin in dizel

Gospodarstvo 30. Nov 202318:28 9 komentarjev
Bencinska črpalka Petrol
Foto: Denis Sadiković/N1

Vlada je znižala trošarine in najvišje dovoljene marže za bencin in dizelsko gorivo, kar naj bi po njihovih besedah prineslo znižanje prodajnih cen goriv. Trošarine in marže za kurilno olje medtem ostajajo nespremenjene.

Vlada je na dopisni seji posegla na področje naftnih derivatov in znižala trošarine in najvišje dovoljene marže za bencin in dizelsko gorivo.

Kot so sporočili po seji, bo odslej najvišja dovoljena marža za dizel znašala 0,0683 evra na liter, za bencin pa 0,0694 evra na liter. Najvišjih dovoljenih marž pri prodaji kurilnega olja ni spreminjala.

Sprememba marž bo začela veljati 5. decembra in bo v veljavi tri mesece. Pri oblikovanju končne cene goriva jo morajo upoštevati na bencinskih servisih zunaj avtocest in hitrih cest.

Nižje bodo tudi trošarine za bencin in dizel. Kot so sporočili z vlade, bo trošarina za bencin namesto sedanjih 0,49051 evra na liter po novem znašala 0,46051 evra na liter. Trošarina za dizelsko gorivo je z 0,42267 evra na liter znižala na 0,39267 evra na liter, medtem ko trošarine za kurilno olje ni spreminjala.

Na vladi pravijo, da bo nižanje najvišjih dovoljenih marž in trošarin vplivalo na znižanje prodajnih cen goriv ter posledično na znižanje inflacije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje