Energetska zbornica: Izjave o enormnih podražitvah so zavajajoče

Gospodarstvo 05. Dec 202320:51 2 komentarja
elektrika
Foto: Tina Kosec/BOBO

V sekciji za vprašanja dobaviteljev električne energije Energetske zbornice Slovenije opozarjajo, da so izjave o napovedani enormni podražitvi stroškov elektrike za male podjetnike zavajajoče, saj da bo zvišanje po njihovih izračunih precej manjše od tistega, ki ga je navedel predsednik Obrtno podjetniške zbornice Blaž Cvar. Opozarjajo tudi na neresnične informacije o visokih dvigih stroškov za gospodinjstva.

V sekciji za vprašanja dobaviteljev električne energije, ki deluje v okviru Energetske zbornice Slovenije, opozarjajo na zavajajoče izjave predsednika Obrtno podjetniške zbornice Slovenije (OZS) Blaža Cvara o napovedani enormni podražitvi stroškov elektrike za male podjetnike v letu 2024.

Kot so v sporočilu za javnost pojasnili v sekciji energetske zbornice, je ponedeljkova izjava predsednika Obrtno podjetniške zbornice Slovenije (OZS) na novinarski konferenci 15 gospodarskih in kmetijskih organizacij ter združenj, da s “1. januarjem 2024 več kot 100.000 obrtnikov in podjetnikov čaka enormno povišanje stroškov na področju električne energije”, zavajajoča.

Blaž Cvar (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Cvara pozvali k posredovanju izračuna

Medtem ko je Cvar navedel primer računa za električno energijo, ki se bo povišal s 688 na 1.237 evrov, se bo po njihovih navedbah končni strošek za male poslovne odjemalce glede na trenutno znane cenike dobaviteljev zvišal za okoli 20 odstotkov.

Z iztekom leta 2023 se namreč zaključuje regulacija cen, s katero je država zaščitila omenjeno skupino 100.000 poslovnih odjemalcev v času največje energetske krize, stroške regulacije cen pa so v večji meri krili slovenski proizvajalci električne energije iz skupin Gen in HSE, deloma pa državni proračun.

Ob tem so poudarili, da vsi dobavitelji še niso objavili cenikov za prihajajoče leto, predvidevajo pa, da “navedeni dvig cen med njimi ne bo bistveno odstopal”. Večji odjemalci lahko sklepajo tudi večletne pogodbe in si s tem zagotovijo še nižje cene za večletno obdobje.

“Sekcija za vprašanja dobaviteljev električne energije pozdravlja vsako razpravo, ki pripomore k boljšemu energetskemu in gospodarskemu stanju v državi, opozarja pa na posledice nepremišljenih izjav, ki povzročijo zmedo in negotovost pri končnih odjemalcih,” so zapisali v sporočilu za javnost. Kot so dodali, so Cvara pozvali k posredovanju izračuna, ki ga je navedel v ponedeljkovi izjavi. S tem želijo ugotoviti, ali gre za ekstremen primer ali za morebitno pomoto pri izračunu.

Tudi informacije o visokem dvigu računov za gospodinjstva naj bi bile neresnične

Po opozorilih sekcije se v zadnjem času v javnosti pojavljajo tudi neresnične informacije o visokem dvigu računov za gospodinjske odjemalce. Kot so razložili, njihovi podatki kažejo, da se bo ob spremembi deleža regulacije na 90 odstotkov reguliranega dela in 10 odstotkov po ceniku dobaviteljev končni znesek na položnici za povprečnega gospodinjskega odjemalca povišal le za okoli štiri odstotke. Spomnili so, da sta tudi v tem segmentu letos večji delež stroškov regulacije krili skupini Gen in HSE, podobno pa da bo tudi v letu 2024.

Več informacij v zvezi z zavajajočimi informacijami, ki se pojavljajo glede predvidenih stroškov električne energije za posamezne segmente prebivalcev, bodo posredovali na novinarski konferenci v četrtek.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje