Evro proti dolarju najnižje v 20 letih

Gospodarstvo 08. Jul 202215:17 3 komentarji
Evropska centralna banka
Wolfgang Rattay/REUTERS

Skupna evropska valuta je danes v primerjavi z dolarjem dosegla novo najnižjo vrednost v zadnjih 20 letih. Okoli 9.45 po srednjeevropskem času je bilo treba na borzi v Frankfurtu za en evro odšteti 1,0079 dolarja, s čimer je vse bližje izenačitev vrednosti obeh valut, kar se od leta 1999, ko je nastala skupna evropska valuta, še ni zgodilo.

Evro je v primerjavi z dolarjem začel toniti v torek, njegova vrednost pa zaradi pričakovanj vlagateljev, da se bo območje z evrom zaradi vse višje inflacije znašlo v recesiji, še naprej pada.

Vrednost evra v primerjavi z dolarjem je na udaru tudi zaradi denarne politike ameriške centralne banke Federal Reserve (Fed), ki se je v boju proti naraščajoči inflaciji odločila za agresivnejšo politiko kot na drugi strani Evropska centralna banka, ki namerava obrestne mere dvigovati počasi, navaja francoska tiskovna agencija AFP. ECB prvi dvig načrtuje čez dva tedna, naslednji pa bi lahko bil na vrsti že septembra.

Vrednost evra se trenutno na borzi v Frankfurtu giblje okoli 1,01 dolarja, medtem ko je bila njegova najvišja današnja vrednost 1,0170 dolarja.

Upanje na preobrat, ki bi zmanjšal tudi inflacijo

Ekonomisti so junija pričakovali, da bo napoved ECB o dvigu obrestnih mer obrnila trend in začela krepiti evro, a se to ni zgodilo. Vrednost evra se je od takrat dodatno zmanjšala z 1,05 evra na današnjih 1,01 evra za dolar.

Ekonomist Mojmir Mrak je junija za N1 dejal, da šibek evro prispeva k višji inflaciji. “Krepitev dolarja dejansko za Evropsko unijo (EU) predstavlja dodaten vir inflacije, saj mednarodna trgovina z veliko surovinami, vključno z nafto, še vedno poteka predvsem v dolarjih. In če kupimo za sto dolarjev nafte, je to izraženo v evrih danes pač več, kot je bilo pred pol leta,” je razlagal Mrak.

Nadaljnje padanje?

Bi pa vrednost evra po napovedi analitikov lahko tekom dneva po objavi junijskih podatkov o zaposlovanju in stopnji brezposelnosti v ZDA še dodatno padla.

Gospodarsko rast v območju evra je sicer junija močno prizadela naraščajoča inflacija. Indeks nabavnih menedžerjev (PMI) analitske hiše S&P Global je razkril, da je indeks z majskih 54,8 točke junija padel na 52 točk. Gre za najnižjo raven v zadnjih 16 mesecih, ki pa vseeno ostaja nad 50 točkami, ki nakazujejo rast gospodarske dejavnosti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje