Evropska banka za obnovo in razvoj zvišala napoved slovenske gospodarske rasti

Gospodarstvo 16. Maj 202307:18 0 komentarjev
Evri, denar
Foto: PROFIMEDIA

Sloveniji je Evropska banka za obnovo in razvoj napovedala 1,5-odstotno gospodarsko rast, kar je več kot februarja, ko je napovedovala enoodstotni dvig.

Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) je zvišala napoved za letošnjo rast slovenskega BDP. Po novem pričakuje krepitev za 1,5 odstotka, medtem ko je februarja napovedovala enoodstotni dvig. Za 2024 ostaja pri napovedi o 2,3-odstotni rasti.

Mednarodna finančna ustanova s sedežem v Londonu je tako naslednja od institucij, ki je za letos nekoliko popravila pričakovanja glede zvišanja bruto domačega proizvoda (BDP) v Sloveniji. Po drugi strani jo je za prihodnje leto pustil nespremenjeno na ravni, ki bolj ali manj ustreza tudi ocenam ostalih domačih in tujih napovedovalcev.

V vsakem primeru pa gre pri gibanjih za letos in 2024 za precejšnjo umiritev glede na 2022, ko je Slovenija s 5,4-odstotno krepitvijo BDP zabeležila eno najvišjih stopenj gospodarske rasti v Srednji in Vzhodni Evropi, po ugotovitvah EBRD pa so jo spodbujale predvsem zasebna poraba in investicije.

V EBRD ob nadaljevanju visoke inflacije in presežka povpraševanja nad ponudbo na trgu dela pričakujejo za letos nadaljnjo rast plač, dvig gospodarske rasti v 2024 glede na letos pa bo po ocenah banke predvsem posledica izboljšanih gibanj na strani zunanjega povpraševanja ter okrepitve javnih investicij ob pospešenem črpanju sredstev EU iz različnih virov, ki so trenutno državam na voljo.

Pri napovedih za celotno regijo, v kateri deluje, pa EBRD ostaja previdna. Pričakovanja za letos je glede na februarsko napoved poslabšala za 0,1 odstotne točke na 2,2 odstotka, za prihodnje leto pa zvišal za 0,1 odstotne točke na 3,4 odstotka.

Srednji Evropi in pribaltskim državam kot celoti EBRD za letos napoveduje vsega 0,5 odstotno rast BDP, kar je 0,1 odstotne točke manj od februarskih napovedi. Oceno za 2024 je medtem banka izboljšala za 0,2 odstotne točke na 2,9 odstotka.

Še najvišje so napovedi za letos prav za Slovenijo in Hrvaško z napovedano 1,5-odstotno rastjo BDP ter za Slovaško (1,4 odstotka). Poljski kot največjemu gospodarstvu EBRD napoveduje 0,6-odstotno rast in Madžarski 0,4-odstotno. Češko gospodarstvo naj bi se medtem po ocenah banka skrčilo za 0,1 odstotne točke, še bolj pa naj bi ob posledicah ruskega napada na Ukrajino trpelo estonsko gospodarstvo, ki mu v EBRD napoveduje 1,3-odstotni padec.

V prihodnjem letu naj bi medtem, če se bodo uresničili obeti banke, najbolj pospešilo madžarsko gospodarstvo, ki naj bi zabeležilo 3,5-odstotno rast. Poljska in Slovaška naj bi zabeležili triodstotno rast, Češka pa 2,9-odstotno. Estonska rast naj bi dosegla 2,8 odstotka. Hrvaška naj bi imela tako kot Slovenija 2,3-odstotno krepitev BDP.

Za regijo Zahodni Balkan ostaja EBRD pri napovedi o 2,2-odstotni rasti v tem letu in 3,4-odstotni v prihodnjem. Srbija, Bosna in Hercegovina ter Severna Makedonija naj bi letos beležile dvoodstotno gospodarsko rast, Črna gora 3,3-odstotno, Kosovo pa 3,5-odstotno. Prihodnje leto naj bi srbsko gospodarstvo pospešilo na 3,5-odstotno rast, Črna gora na 3,7-odstotno, Kosovo na štiriodstotno, Severna Makedonija in Bosna in Hercegovina pa na triodstotno rast.

Turčija naj bi letos po napovedih EBRD vknjižila 2,5-odstotno gospodarsko rast, kar je 0,5 odstotne točke manj od februarskih napovedi. Za prihodnje leto banka ostaja pri napovedi triodstotne rasti.

Za vojno opustošeno Ukrajino EBRD po 29-odstotnem gospodarskem zlomu v 2022 letos pričakuje skromno enoodstotno rast, prihodnje leto pa triodstotno. Rusija kot agresor na Ukrajino naj bi ob nadaljevanju zahodnih sankcij letos zabeležila 1,5-odstotni padec BDP, kar je dejansko 1,5 odstotne točke boljša napoved kot februarja. Prihodnje leto naj bi se rusko gospodarstvo okrepilo za en odstotek.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

#related-news_5

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!