Bruselj prižgal zeleno luč: Slovenija bo lahko subvencionirala letalske povezave

Gospodarstvo 03. Apr 202315:49 0 komentarjev
Letališče Jožeta Pučnika
Fotografija je simbolična (Foto: Žiga Živulovič jr./ BOBO)

Bruselj je prižgal zeleno luč programu subvencioniranja letalskih povezav, s katerim želi vlada izboljšati povezljivost Slovenije. Razpis, na katerega se bodo lahko prijavljale letalske družbe, ki bi zagotavljale subvencionirane povezave, bodo po napovedih ministrstva objavili v najkrajšem možnem času.

Bruselj je prižgal zeleno luč programu subvencioniranja letalskih povezav, so potrdili na infrastrukturnem ministrstvu. Na prednostnem seznamu je deset prog, za tri leta je na voljo skupno 16,8 milijona evrov. Razpis bodo po napovedih ministrstva objavili v najkrajšem možnem času. Medtem je vlada na današnji dopisni seji ta projekt uvrstila v veljavni načrt razvojnih programov 2023-2026, so sporočili z urada vlade za komuniciranje.

Program sta pripravili ministrstvi za infrastrukturo in za gospodarstvo. S tem želita povečati letalsko povezljivost države, saj je okrevanje letalskega prometa v Sloveniji po pandemiji covida-19 zelo slabo. Združila sta se namreč negativna učinka pandemije in propada letalskega prevoznika Adrie Airways, je na marčevski novinarski konferenci ob predstavitvi programa povedala ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek.

Podlago za dodelitev državne pomoči letalskim prevoznikom za začetek obratovanja novih neposrednih letalskih prog daje letos sprejeti zakon o pomoči za zagotovitev večje letalske povezljivosti.

Na prednostnem seznamu skupno deset prog

Program predvideva subvencioniranje 50 odstotkov letaliških pristojbin na treh mednarodnih letališčih v Sloveniji (Brnik, Maribor in Portorož) za prevoznike, ki bodo vzpostavili lete na razpisanih povezavah. Upravičeni prevozniki bodo subvencije prejeli na podlagi trimesečnih poročilih o opravljenih letih in o številu prepeljanih potnikov.

Slovenija bo subvencionirala posamezne lete.
Foto: Luka Dakskobler/BOBO

Po programu bo na prvem prednostnem seznamu skupno 10 prog, in sicer štiri za lete na končno destinacijo – Bruselj, Skopje, Praga in Berlin -, ter šest za lete na letališča, od koder bodo lahko potniki leteli naprej, to so Dunaj, Koebenhavn, Atene, Madrid, Amsterdam in Helsinki.

Subvencioniranje tri leta

Če bo po prvem krogu ostalo še kaj razpoložljivih sredstev, bodo razpisane subvencije za povezave z Rimom, Stockholmom, Oslom, Barcelono, Lizbono, Prištino in Parizom.

Če bo tudi po drugem krogu ostalo še kaj denarja, pa bodo subvencionirane povezave z vsemi destinacijami na ozemlju skupnega evropskega zračnega prostora (ECAA), kamor sodijo države EU, Norveška in Islandija ter Albanija, BiH, Severna Makedonija, Črna gora, Srbija in Kosovo.

Program predvideva subvencioniranje povezav tri leta. Na voljo bo 5,6 milijona evrov letno, skupno torej 16,8 milijona evrov. Sredstva so v proračunu ministrstva za infrastrukturo že zagotovljena.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!