Gazprom bo okrepil dobave ruskega plina Kitajski in Madžarski

Gospodarstvo 31. Avg 202221:03 3 komentarji
Gazprom, Rusija
Gazprom (PROFIMEDIA)

Ruski energetski velikan Gazprom bo rekordne dobičke, ki jih je kljub mednarodnim sankcijam dosegel v prvem polletju, namenil širitvi plinovoda na Kitajsko, je danes napovedal direktor podjetja Aleksej Miller. Dogovor glede obsežnejših dobav zemeljskega plina je z Gazpromom dosegla tudi Madžarska, poročajo tuje agencije.

Pri Gazpromu bodo evropsko plinovodno omrežje kmalu začeli povezovati z novim plinovodom, načrtovanim za dobavo ruskega plina iz skladišč v vzhodni Sibiriji na Kitajsko. Eden od krakov plinovoda bo potekal tudi čez Mongolijo, je po poročanju ruske tiskovne agencije Interfax med današnjo telefonsko konferenco napovedal direktor Gazproma Aleksej Miller.

Kot je dejal, jim proste roke pri načrtovanih strateških naložbah omogočajo “zelo dobri finančni rezultati v prvem polletju”. Zaradi višjih cen plina so pri Gazpromu po njegovih navedbah v prvi polovici leta dosegli rekorden dobiček v višini okoli 42,06 milijarde dolarjev. Tudi sicer v letošnjem letu pričakujejo “znatno višje dobičke” glede na leto 2021 navkljub padcu prodaje v Evropi.

“Zavedamo se, da je kitajski trg najbolj dinamičen na svetu in tudi napovedi kažejo, da se bo na račun Kitajske v naslednjih dvajsetih letih poraba plina povečala za okoli 40 odstotkov,” je dejal Miller.

Obsežnejših dobav zemeljskega plina pa se septembra in oktobra lahko nadeja tudi Madžarska, je danes po poročanju tujih agencij po srečanju zunanjih ministrov EU v Pragi povedal madžarski zunanji minister Peter Szijjarto. Po njegovem julijskem obisku v Moskvi je Gazprom Madžarski avgusta dobavil dodatnih 2,6 milijona kubičnih metrov plina na dan, s 1. septembrom pa se bo ta količina zvišala na 5,8 milijona kubičnih metrov dnevno.

Peter Szijjarto
Peter Szijjarto (Foto: PROFIMEDIA)

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje