Hanov sekretar v BiH zaradi embarga na izvoz drv in peletov

Gospodarstvo 08. Sep 202216:22 3 komentarji
les
Foto: PROFIMEDIA

Po junijskem embargu na izvoz lesnih goriv, ki sta ga uvedli Srbija in Bosna in Hercegovina (BiH), so slovenski trgovci opozorili na možnost motenj v oskrbi s temi energenti pred letošnjo kurilno sezono. Državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo, ki ga vodi Matjaž Han, se bo na to temo v ponedeljek sestal z bosanskim kolegom.

Po junijski potezi Srbije ter Bosne in Hercegovine (BiH), ki sta za tri mesece prepovedali izvoz lesnih goriv (o tem smo pisali v članku Drva in peleti: prepoved Srbije in BiH sprožila negotovost pred zimo pri nas), imajo trgovci po lastnih navedbah velike težave z zagotavljanjem zadostnih količin za oskrbo vseh kupcev. Trenutno so (vsaj sodeč po ponudbi v spletnih trgovinah) mnogi izdelki označeni kot razprodani, nekateri trgovci so količinsko omejili nakupe, da lahko razpoložljive količine razporedijo med več kupcev.

Junija smo resorna ministrstva spraševali, ali so morda poskušali aktivirati našo diplomacijo, da bi Srbijo ter BiH opozorili na naše težave z oskrbo. Čeprav ena bolj gozdnatih evropskih držav, Slovenija namreč po podatkih Financ polovico drv in peletov uvaža iz BiH, nekaj tudi iz Srbije. Poleg tega je bila trgovinska prepoved postavljena čez noč, naši trgovci pa so imeli naročene in tudi že plačane večje količine tega blaga.

A na ministrstvu za kmetijstvo (ki pokriva tudi gozdarstvo) so nas takrat preusmerili na gospodarsko ministrstvo, tu so nam dejali, da niso pristojni, saj gre za rabo lesa za energetiko. Vprašanja smo poslali še infrastrukturnemu ministrstvu, kjer pa so nam dejali, da nimajo pristojnosti v zunanji trgovini ter da gre v primeru lesne biomase za tržni proizvod, ki ni reguliran s strani energetske zakonodaje.

Trgovci zdaj vse glasneje svarijo – nazadnje pred dnevi za Finance -, da lesa za kurjavo (drv, peletov, briketov) morda letos pred kurilno sezono ne bo. Srbija je medtem prepoved izvoza že podaljšala do novembra, BiH tega za zdaj še ni storila. Danes na dogodku po 100 dneh vlade je zunanja ministrica Tanja Fajon na vprašanje N1, ali se naše zunanje ministrstvo s tem kaj ukvarja, dejala, da gre državni sekretar na gospodarskem ministrstvu, ki ga vodi minister Matjaž Han, prihodnji teden v BiH, kjer “se bodo odvili pogovori”. Han ima dva sekretarja, Dejana Židana in Matevža Frangeža.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje