Izpolnjen še zadnji pogoj: OTP lahko prevzame Novo KBM

Gospodarstvo 01. Feb 202310:261 komentar
OTP Bank
PROFIMEDIA

Agencija za varstvo konkurence je madžarski bančni Skupini OTP po več kot letu in pol prižgala zeleno luč za prevzem Nove KBM. S tem je izpolnjen še zadnji pogoj za dokončanja tega velikega posla.

Agencija za varstvo konkurence (AVK) je dala dovoljenje OTP za prevzem Nove KBM, so sporočili iz OTP. S tem je OTP, ki je na slovenski bančni trg z nakupom SKB vstopil leta 2019, izpolnil še zadnji pogoj za sklenitev transakcije.

Nova KBM, ki je bila do zdaj v 80-odstotni lasti ameriškega sklada Apollo in 20-odstotni lasti Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD), bo tako kmalu dobila novega lastnika. Kupoprodajna pogodba za prevzem druge največje slovenske banke je bila podpisana 31. maja 2021, transakcija pa naj bi bila predvidoma zaključena v naslednjih dneh, so napovedali v OTP. Kupnine tudi tokrat niso razkrili, je pa po pisanju medijev znašala okoli milijardo evrov.

Po sklenitvi transakcije se bo takoj začel proces združitve SKB in NKBM, s čimer bo po njihovih besedah nastala največja banka v Sloveniji po posojilih in denarnih vlogah. V OTP pravijo, da želijo poleg stabilnega in dobičkonosnega poslovanja “aktivno prispevati k razvoju slovenskega gospodarstva”.

SKB banka je zaposlene obvestila, da nadaljujejo priprave na aktivnosti, “ki bodo potrebne v prvih dneh in mesecih po zaključku finančne transakcije z vidika prilagoditve sistemov in procesov, interne in eksterne komunikacije ter odnosov s strankami”. Katere bančne poslovalnice bo OTP po prevzemu NKBM ohranil oziroma kako bo potekalo združevanje podvojenih delovnih mest, za zdaj še ni znano.

Lastniki in kupci odločitev pričakovali že lani

OTP Bank je pogodbo o nakupu 100-odstotnega deleža Nove KBM podpisala konec maja 2021, koncentracijo pa so pri varuhu konkurence nato priglasili 1. julija predlani. Sprva so sedanji lastniki in kupec konec postopka pričakovali do konca lanskega junija, se je odločanje regulatorjev zavleklo. Nekateri mediji so v tem času omenjali informacije, da bi posel lahko celo propadel zaradi pomislekov Evropske centralne banke po ruskem napadu na Ukrajino. OTP je namreč precej izpostavljen do Rusije in Ukrajine, zaradi česar je beležil tudi močno poslabšanje poslovnih izidov. AVK naj bi medtem ob pomislekih glede učinka na konkurenco na bančnem trgu zahtevala dodatno dokumentacijo in pojasnila, saj bosta po združitvi Nove KBM in SKB na trgu dva skoraj enakovredna velika in močna akterja. Drugi je NLB. Odločba AVK sicer na spletnih straneh še ni objavljena.

NKBM
Žiga Živulovič jr./BOBO

Sklad Apollo je Novo KBM skupaj z EBRD kupil sredi leta 2016 za 250 milijonov evrov. Apollo oz. v njegovem imenu Nova KBM pa je sredi leta 2019 za 444 milijonov evrov kupila še Abanko. Zanjo se je takrat potegoval tudi madžarski OTP.

Vsi ti prevzemi so sledili obsežni sanaciji bank konec 2013 in v 2014, ko je država zaradi hudih težav v gospodarski in finančni krizi banke v celoti nacionalizirala in se nato Evropski komisiji v zameno za odobreno državno pomoč zavezala, da jih bo privatizirala.

Apollo in EBRD sta si po pisanju Financ v času lastništva Nove KBM izplačala tudi za nekaj manj kot 220 milijonov evrov dividend, v tem času pa sta imela tudi večdesetmilijonske stroške z integracijo Abanke in tehnološko posodobitvijo bančnega poslovanja. Prav tako sta vmes za nerazkrito vsoto kupila lizinško družbo Summit Leasing. Ta za zdaj ostaja Apollu in EBRD. Po pisanju Financ naj bi bila lizinška družba, ki se je v zadnjem času širila v regiji, v kratkem na prodaj, med interesenti zanjo v poslovnem mediju omenjajo NLB.

Skupina OTP v Ljubljani tudi gradi

Skupina OTP v Sloveniji je aktivna ne le na bančnem področju. Prek družbe Mendota Invest je odkupila projekt komercialnega dela ureditve območja osrednje ljubljanske železniške postaje. V OTP pravijo, da so načrte za gradnjo nepremičninskega projekta, ki ohranja ime Emonika, že posredovali v soglasje ministrstvu za naravne vire in prostor. Kot je pred časom razkril ljubljanski župan Zoran Janković, so plačali že tudi skoraj 25 milijonov evrov komunalnega prispevka. Na eni največjih urbanističnih črnih točk v središču Ljubljane je predvidena gradnja hotela, stanovanj, pisarn in nakupovalnega središča s približno 85.000 kvadratnimi metri bruto najemnih površin.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar