Kdo odloča, ali bo Sava podržavljena

Gospodarstvo 11. Feb 202220:17 > 20:28 6 komentarjev
Ivan Simič, Janez Žlak, Andrej Šircelj
N1

Državna lastnika Slovenski državni holding (SDH) in Kapitalska družba(Kad) imata še približno tri tedne časa, da Yorku sporočita, ali bosta uveljavila predkupno pravico za 43-odstotni delež sklada York v Savi ali bo tega lahko kupil madžarski Prestige Turism. Jasne odločitve, kaj bosta državna lastnika naredila, ni, viri blizu odločevalcem pa pravijo, da je verjetnost, da bosta predkupno pravico uveljavila, večja. Kdo vse odloča, kako bo tekel postopek in koliko časa še imajo upravljavci državnega premoženja?

Slovenski državni holding (SDH) in Kapitalska družba (Kad) imata, kot smo že poročali, do začetka marca čas za uveljavitev predkupne pravice za 43 odstotkov lastništva in sedem milijonov evrov terjatev do Save, ki jih sklad York prodaja podjetju Prestige Tourism iz Budimpešte po ceni 38 milijonov evrov.

Državna lastnika trenutno izdelujeta vsak svojo cenitev deleža Yorka. V igri so različni možni scenariji: mogoče je namreč, da bi delež za ime države kupil SDH, lahko bi si ga s Kadom razdelila, Kad je v skrajnem primeru pripravljen delež tudi odkupiti v celoti. Cena naj bi bila 38 milijonov evrov.

Kdo odloča?

Žogica je trenutno pri upravi SDH, ki jo vodi Janez Žlak. A na hodingu so se zavili v molk. “Do sprejema odločitve glede predkupne pravice oziroma sprejema morebitne druge upravljavske odločitve predmetnega postopka ne moremo komentirati,” pravijo.

Če se uprava SDH odloči za uveljavitev predkupne pravice, mora pridobiti še soglasje nadzornega sveta, ki ga vodi Ivan Simič. Vprašanje pa je še, ali SDH ima potrebnih 38 milijonov evrov. Na holdingu odgovora nismo dobili, pravijo, da gre za poslovno skrivnost. Če ga nimajo, bo moralo denar zagotoviti ministrstvo za finance Andreja Širclja.

Kot smo pisali, Kad sicer ravno tako izvaja cenitev deleža. Če SDH ne uveljavi predkupne pravice, naj bi to storil Kad, ki ga vodi Bachtijar Djalil. Tudi ta pa za nakup potrebuje soglasje petčlanskega nadzornega sveta, ki ga vodi Janez Tomšič, sicer član uprave SDH.

Zdravko Počivalšek
BOBO

Časovni pritisk

Koliko časa imata državna lastnika, ni povsem jasno. 30-dnevni rok poteče v prvih dneh marca (torej čez dobra dva tedna), a iz javno objavljenih informacij ni mogoče razbrati, ali morata SDH in Kad lastniku do takrat sporočiti le interes za uveljavitev predkupne pravice ali mora biti do takrat denar že na računu Yorka. Zadnje bi pomenilo precej večji časovni pritisk.

Kot smo že pisali, pa v koaliciji ni enotnega mnenja, ali bi predkupno pravico morali uveljaviti ali ne.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je včeraj v Tarči na RTV Sloveniji ponovil, da bi morala SDH in Kad odkupiti delež “po konkurenčni, realni ceni v okvirih gospodarnega poslovanja”.

V SDS nam na vprašanje, ali so za uveljavitev predkupne pravice, od ponedeljka niso odgovorili. Premier Janez Janša je pred dnevi dejal, da je prodaja Yorkovega deleža posel med dvema zasebnima skladoma, enako je v sredo v DZ dejal poslanec SDS Franc Breznik.

Sava

Po izstopu Yorka sledi dokapitalizacija?

Minister Počivalšek se je včeraj v Tarči odzval tudi na špekulacije, kaj bo z državnim deležem v Savi. Kot smo pisali, se pojavljajo ugibanja, da bi lahko Prestige Tourism v primeru vstopa v lastništvo svoj delež v prihodnje povečeval.

Počivalšek je dejal, da bi bilo po njegovem mnenju smotrno, da državna lastnika Save, ki imata do podjetja 46 milijonov evrov terjatev, “v okviru pravnih možnosti” konvertirata delež terjatev v lastniški delež, s čimer bi Sava pomembno (za polovico) zmanjšala svoj skupni dolg. A idejo konverzije so državni lastniki v zadnjih letih večkrat dali na mizo, pa ji je York nasprotoval. Sklad ima namreč precej manj terjatev kot SDH in Kad (med 6 in 7 milijonov evrov), zaradi česar bi se s pretvorbo lastniški delež sklada realno zmanjšal. Ker je za pretvorbo potrebnih 75 odstotkov glasov na skupščini, država s predlogom ni nikoli uspela.

Tudi če bi namesto Yorka v lastništvo Save vstopil Prestige Tourism, ni pričakovati, da bi pristal na konverzijo, saj bi s tem izgubil odločevalske pravice. Možno pa je, da bi Madžari in država skupaj dokapitalizirali Savo; Madžari delno s kapitalskim vložkom (ki so ga že obljubili), delno s konverzijo terjatev, država prav tako s konverzijo terjatev, ter ohranili obstoječa lastniška razmerja.