Kje v regiji je gorivo najcenejše?

gorivo bencin nafta Petrol denar
N1/Uroš Kokol

Tako v Sloveniji kot drugod v regiji so cene pogonskih goriv znova poskočile. Med državami Zahodnega Balkana so ta najcenejša v Severni Makedoniji ter Bosni in Hercegovini. Najdražja pogonska goriva ima Kosovo, na katerem je za liter bencina treba odšteti 1,66 evra, za liter dizla pa 1,65 evra.

Cene pogonskih goriv so se v zadnjem obdobju znova začele višati ne samo pri nas, ampak v celotni regiji. V Sloveniji liter bencina stane 1,46 evra, liter dizla pa 1,50 evra. Od držav na Zahodnem Balkanu so pogonska goriva po podatkih Avto-moto zveze Slovenije (AMZS) najcenejša v Severni Makedoniji ter Bosni in Hercegovini, najdražja pa na Kosovu.

Za potnike, ki se odpravljajo na pot od Slovenije proti Hrvaški ali vse do Črne gore, je tako pogonsko gorivo najugodneje najprej točiti na Hrvaškem ter nato v Bosni in Hercegovini.

Na Hrvaškem liter bencina stane toliko kot v Sloveniji – 1,46 evra, liter dizla pa je za 14 centov cenejši in stane 1,36 evra. V BiH sta cenejši obe pogonski gorivi. Cena za liter bencina znaša 1,31 evra, za liter dizla pa 1,27 evra.

V Severni Makedoniji je liter bencina za 13 centov cenejši kot v Sloveniji in stane 1,33 evra, liter dizla pa je cenejši za 32 centov in stane 1,18 evra.

Najdražja na Zahodnem Balkanu so pogonska goriva na Kosovu, kjer je za liter bencina treba odšteti 1,66 evra, za liter dizla pa 1,65 evra. Draga so tudi v Srbiji, kjer tako bencin kot dizel staneta 1,58 evra na liter. V Črni gori cena za liter bencina medtem znaša 1,55 evra, za liter dizla pa 1,48 evra.

V Albaniji so cene podobne cenam v Sloveniji. Liter bencina je za cent dražji in stane 1,47 evra, liter dizla pa je za pet centov cenejši in stane 1,45 evra.

Medtem pa imajo občutno višje cene pogonskih goriv v Italiji, kjer je treba za liter bencina odšteti 1,86 evra, za dizel pa 1,71 evra. Dražja goriva kot v Sloveniji imajo tudi severni sosedje – liter bencina tam stane 1,58 evra, dizla pa 1,56 evra.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.