Kmalu nove cene goriv: koliko bomo odšteli za dizel in bencin

Gospodarstvo 19. Maj 202417:18 4 komentarji
Bencinska črpalka Petrol
Foto: Denis Sadiković/N1

V torek se bodo cene bencina in dizla na črpalkah izven avtocest znova spremenile. Izračuni cen za voznike so tokrat ugodni, saj se bodo te znižale. Za koliko?

Po izračunih portala Moje finance in ob predpostavki, da vlada ne bo spremenila trošarin, se bodo regulirane cene goriv na bencinskih črpalkah izven avtocestnega križa 21. maja znižale.

Cena litra dizelskega goriva bo nižja za približno dva centa in bo po novem znašala okoli 1,46 evra. Za 50-litrski rezervoar boste morali torej odšteti 73 evrov, kar je za dober evro manj kot trenutno.

Najbolj se bo pocenil bencin, ki bo stal približno pet centov manj. Za liter bo treba odšteti 1,49 evra, za 50-litrski rezervoar bo treba odšteti 74,5 evra oziroma dva evra in pol manj kot zdaj.

Liter kurilnega olja bo stal približno dva centa manj kot zdaj, torej okoli 1,1 evra na liter.

Trenutno se cene bencina spreminjajo na dva tedna, a kot je poročal Forbes, nov predlog ministrstva za okolje, podnebje in energijo predvideva spremembo pri določanju cen goriv. Namesto na vsak dva tedna bi se po novem cene bencina spreminjale redkeje, in sicer le vsakih 28 dni oziroma na štiri tedne.

Cene bencina in dizla na bencinskih servisih zunaj avtocest se izračunavajo na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar-evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov. Cene pogonskih goriv na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah medtem trgovci določajo sami.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje