Lani v Sloveniji prodali najmanj avtomobilov v tem stoletju

Slovenske železnice tovorni promet avtomobili
Žiga Živulovič jr./BOBO

Avtomobilski trgovci so lani v Sloveniji prodali najmanj novih osebnih avtomobilov v zadnjih 23 letih. Pri AMZS pojasnjujejo, da so k takšnemu upadu prispevali dolgi dobavni roki, težave pri dobavi sestavnih delov, majhna ponudba novih avtomobilov in zmanjšanje uvoza rabljenih avtomobilov iz tujine.

Leta 2022 so v Sloveniji prodali najmanj avtomobilov v zadnjih 23 letih, kažejo podatki AMZS. Kot je pokazala njihova analiza, je bilo lani prodanih 46.339 novih osebnih avtomobilov, kar je 7.649 manj kot v letu 2021. “To predstavlja upad prodaje za 14,17 odstotka,” so zapisali v sporočilu za javnost, ki so ga naslovili Slovenski avtomobilski trg v letu 2022: Najmanjša prodaja v tem stoletju!

Upad so zabeležili tudi pri prodaji lahkih gospodarskih vozil. Lani so tako v primerjavi z letom 2021 prodali 26,3 odstotka manj vozil. Najbolj prodajan novi osebni avtomobil je lani bila Škoda octavia.

Kot so dejali pri AMZS, je do tako majhne prodaje avtomobilov prišlo zaradi majhne ponudbe novih avtomobilov in zmanjšanja uvoza rabljenih avtomobilov iz tujine. K temu naj bi prispevale težave pri dobavi sestavnih delov, kar je podaljšalo dobavne roke za nove avtomobile. Ob tem naj povpraševanje ne bi bilo bistveno manjše.

Takšno stanje je po oceni AMZS vplivalo tudi na cene novih avtomobilov. Zaradi višjih stroškov energije, cen sestavnih delov in stroškov dela so se cene novih avtomobilov povečale. Ker je bilo povpraševanje večje od ponudbe, pa so lahko trgovci avtomobile prodajali brez ali z minimalnimi popusti. To je trgovcem prineslo višje marže, kljub manjši prodaji pa so finančni rezultati slovenskih avtomobilskih distributerjev in trgovcev v letu 2022 nadpovprečno dobri.

Preberite še: Rabljeni avtomobili: čeprav ga lahko dobro prodate, zdaj ni pravi čas za menjavo

Ob poudarjanju pomembnosti zelenega prehoda je narasla tudi prodaja električnih avtomobilov. Lani so pri nas prodali 2.293 električnih avtomobilov, kar je v primerjavi z letom poprej 570 več. Vendar pa so ti predstavljali le slabih pet odstotkov vseh prodanih avtomobilov.

Majhna prodaja novih avtomobilov pa je vplivala tudi na trg rabljenih. Pomanjkanje in daljši dobavni roki za nove avtomobile so v zadnjih letih višali cene rabljenim avtomobilom, vendar so pri AMZS ugotovili, da se je lani jeseni obisk pri trgovcih z rabljenimi avtomobili precej zmanjšal. “Kupci preprosto niso več hotel sprejeti tako visokih cen rabljenih avtomobilov,” so pojasnili v sporočilu za javnost.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.