Letališko osebje Lufthanse bo stavkalo, pričakujejo zamude in odpovedi letov

Gospodarstvo 05. Feb 202411:20 > 16:55 0 komentarjev
Lutfhansa
PROFIEMDIA

Po neuspešnih pogajanjih o dvigu plač so se v sindikatu nemškega letalskega prevoznika Lufthanse odločili za stavko. V sindikatu namreč menijo, da je bil predlagan dvig plač prenizek.

Letališko osebje nemškega prevoznika Lufthansa bo v sredo stavkalo, je sporočil sindikat Verdi. Kot je pojasnil, bodo stavkali na letališčih v Frankfurtu, Münchnu, Hamburgu, Berlinu in Düsseldorfu. Gre za odgovor na trenutna pogajanja o plačah za celotno skupino Lufthansa, ki zajema okoli 25.000 zaposlenih na letališčih.

“Ker je bilo vse letališko osebje, od vzdrževanja do oskrbe potnikov in letal, pozvano k stavki, bo verjetno prišlo do več odpovedi letov in zamud,” je Verdi zapisal v današnji izjavi za javnost, ki jo je povzela nemška tiskovna agencija dpa.

Trenutna pogajanja o plačah med drugim vključujejo zaposlene pri družbah Deutsche Lufthansa, Lufthansa Technik in Lufthansa Cargo, pri čemer je sindikat ponudbo delodajalca v drugem krogu pogajanj 23. januarja zavrnil, saj je predlagani dvig plače ocenil kot prenizkega, navaja dpa.

Vodstvo Lufthanse je sicer v sporočilu za javnost sporočilo, da je zaposlenim ponudilo dvig plač za skupno 13 odstotkov v prihodnjih treh letih ter “takojšnje izplačilo precejšnjih inflacijskih dodatkov”. Sindikat je medtem navedel, da imajo Lufthansini zaposleni kljub rekordnemu dobičku prevoznika danes realno za desetino nižje prihodke kot pred tremi leti, njihov dohodkovni položaj pa naj bi se še poslabšal.

Verdi v pogajanjih zahteva 12,5-odstotno zvišanje plač oziroma vsaj 500 evrov več na mesec v 12-mesečnem obdobju ter enkratno izplačilo 3000 evrov kot nadomestilo za visoko inflacijo.

Lufthansa je popoldne sporočila, da bo v sredo izvedla od 10 do 20 odstotkov originalnega voznega reda oz. od 100 do 200 letov, pri čemer naj bi izpeljala tako nekatere medcelinske kot evropske lete. Že pred tem so v vodstvu opozorili, da bodo stavkovne aktivnosti v sredo prizadele več kot 100.000 potnikov.

Nadaljujejo se tudi stavke v prometu

V Nemčiji se tako nadaljujejo stavke v prometu, do več motenj je v zadnjem času prišlo tudi na letališčih. Tako je bilo pretekli četrtek zaradi stavke varnostnega osebja odpovedanih več sto letov. Verdi je s stavko zahteval zvišanje plač za približno 25.000 zaposlenih v zasebnih varnostnih družbah, ki pa so zahtevo po zvišanju za 2,8 evra na uro zavrnile kot prevelik finančni zalogaj.

Pogovori o kolektivnih pogodbah se bodo nadaljevali v torek.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!