Madžari kupili slovensko banko: dobivamo največjo bančno skupino v Sloveniji

Gospodarstvo 31. Maj 202118:13 > 01. Jun 2021 12:09 0 komentarjev
Nova KBM
Miloš Vujinović/BOBO

Ameriški sklad Apollo in Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) sta madžarski bančni skupini OTP prodala Novo KBM, drugo največjo banko v Sloveniji. OTP ima v Sloveniji že v lasti banko SKB, z nakupom Nove KBM pa nastaja največja bančna skupina v Sloveniji.

Ameriški sklad Apollo in Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) ter madžarska bančna skupina OTP so podpisali pogodbo za nakup druge največje slovenske banke Nove KBM, so sporočili iz OTP. Nova KBM je v 80-odstotni lasti sklada Apollo in 20-odstotni lasti EBRD.

Posel naj bi bil zaključen v drugem četrtletju prihodnjega leta, potem ko OTP pridobi vsa dovoljenja pristojnih regulatorjev, so dodali.

Kot so v sporočilu za javnost zapisali pri OTP, Nova KBM obvladuje 20,5 odstotka trga v Sloveniji in je druga največja banka v državi.

Z nakupom nastaja največja bančna skupina v Sloveniji

Z nakupom bo tako v Sloveniji nastala največja bančna skupina, večja od NLB. Skupina OTP bi z združitvijo Nove KBM in SKB banke po lanski bilančni vsoti imela dobrih 29 odstotkov trga. OTP je upravljanje SKB banke, ki jo je kupila od francoske Societe Generale, ki se je umikala iz regije, prevzela na začetku preteklega leta, zanjo je odštela 323 milijonov evrov.

Sandor Csanyi
Borut Živulovič/BOBO

Kupnina za nakup Nove KBM, ki je lani po nakupu Abanke izvedla njeno pripojitev in s tem utrdila položaj druge največje banke na slovenskem trgu, po navedbah časnika Finance ni znana. Tiskovna agencija Reuters je sredi aprila pisala, da bi bil prevzem Nove KBM lahko vreden skoraj milijardo evrov.

Sklad Apollo je Novo KBM skupaj z Evropsko banko za obnovo in razvoj kupil sredi leta 2016 za 250 milijonov evrov. Apollo oz. v njegovem imenu Nova KBM pa je sredi leta 2019 Abanko kupila za 444 milijonov evrov. Zanjo se je takrat potegovala tudi madžarska OTP.

Nova KBM in Abanka sta iz kroga bank, ki jih je država zaradi hudih težav v gospodarski in finančni krizi nacionalizirala konec leta 2013 oz. leta 2014. Evropski komisiji se je Slovenija v zameno za odobreno državno pomoč zavezala, da ju bo privatizirala, v primeru Abanke in še ene banke v težavah, to je Banke Celje, pa tudi, da ju bo pred tem združila.

Nova KBM lani z 200 milijoni evrov čistega dobička

Nova KBM je leto 2020 zaključila z 208,9 milijona evrov čistega dobička. Čisti dobiček skupine, ki jo ob banki sestavljata odvisni družbi Summit Leasing Slovenija in Anepremičnine, je dosegel 210,8 milijona evrov. Bilančna vsota banke je znašala 9,17 milijarde evrov, skupine pa 9,18 milijarde evrov.

Za nakup Nove KBM naj bi se po neuradnih informacijah Financ potegovala Erste Group, ki je v Sloveniji navzoča z banko Sparkasse. Ta se je potegovala za nakup NLB v času prve privatizacije, bila pa naj bi tudi med interesenti za nakup Abanke. V zadnjih dneh se je po navedbah časnika omenjalo tudi belgijsko KBC, ki je bila nekaj časa solastnica NLB.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!