Michelin zapira dve tovarni v Nemčiji, brez dela bo ostalo več kot 1.500 ljudi

Gospodarstvo 28. Nov 202322:21 0 komentarjev
Michelin
Foto: PROFIMEIDA

Francoski proizvajalec pnevmatik Michelin je danes napovedal zaprtje dveh tovarn v Nemčiji, zaradi česar bo brez dela ostalo več kot 1.500 ljudi. Kot so pojasnili po poročanju francoske tiskovne agencije AFP, sta glavna razloga naraščajoči stroški in vse močnejša konkurenca iz držav s cenejšo delovno silo.

Proizvodnjo v tovarnah v mestih Karlsruhe in Trier bodo končali do leta 2025. Tovarna v Homburgu jo bo po trenutnih načrtih nadaljevala, vendar v zmanjšanem obsegu.

Zaprli bodo tudi center za pomoč strankam v Karlsruheju, ki pokriva Nemčijo, Avstrijo in Švico. Njegove naloge bo prevzel oddelek na Poljskem.

Michelin je odločitev pripisal predvsem naraščajočim proizvodnim stroškom v Nemčiji, ki so jim botrovali dražji energenti in splošna inflacija. Vse večji izziv predstavljajo tudi proizvajalci pnevmatik nižjega cenovnega razreda, ki so posebej zanimivi za lastnike tovornih vozil.

V sindikatu IGBCE so odločitev družbe kritizirali kot napačno. Kot so navedli po poročanju AFP, gre Michelinu le za povečevanje dobička, pri čemer se je pripravljen odpovedati tudi visoko usposobljenim in motiviranim zaposlenim.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!