Močna investicija v slovenskega proizvajalca kartonskih palet

Gospodarstvo 14. Feb 202213:50 > 15:05
Kraftpal
spletna stran podjetja

Kalifornijski sklad Pasaca Capital vlaga 123,9 milijona dolarjev (110 milijonov evrov) v proizvajalca kartonskih palet Kraftpal Technologies, ki je evropsko zgodbo začel leta 2012 v Mariboru in ki ga vodi Slovenec Gregor Brajović. Cilj je okrepiti proizvodnjo lahkih in okolju prijaznejših palet v Evropi in Severni Ameriki.

Podjetje Kraftpal Technologies s sedežem v Londonu, katerega solastnik in direktor je Gregor Brajović, je po navedbah na spletu prvo evropsko proizvodno enoto odprlo v Mariboru, v industrijski coni Limbuš, kasneje so jo preselili v Ruše. V Sloveniji danes delujejo v okviru licenciranega podjetja Paletka, katerega največji lastnik – in tudi direktor – je Brajović, ter proizvodnega partnerja SMM iz Maribora.

Kot kažejo podatki na spletu, imajo proizvodnjo še v Gradcu v Avstriji, v Belgiji in od nedavnega tudi v Savdski Arabiji, kmalu naj bi odprli še enoto na Finskem.

Glavni izdelek podjetja so kartonaste palete in tudi stroji za izdelavo teh palet. Cilj 110-milijonskega vložka ameriškega sklada Pasaca Capital je širitev proizvodnje palet, ki so po navedbah v sporočilu za javnost lažje, cenejše in okolju bolj prijazne kot tradicionalne lesene, s tem pa povečanje (stroškovne) učinkovitosti in trajnosti v logistični dejavnosti.

Predsednik upravnega odbora sklada Pasaca Charles Huang je dejal, da bodo rešitve podjetja olajšale dostop do bolj stroškovno učinkovitih in trajnostnih rešitev v panogi. Meni, da bo z njihovo investicijo podprta širitev proizvodnje Kraftpala povzročila temeljno preobrazbo načinov transporta in skladiščenja izdelkov ter materialov po svetu.

Brajović pa je v uradni izjavi ocenil, da bi lahko Kraftpalove palete zamenjale 30 odstotkov letne proizvodnje lesenih palet. “Naložba nam bo omogočila takojšnje povečanje proizvodnih kapacitet v Evropi in Severni Ameriki,” je dejal.

Član upravnega odbora Poslovnih angelov Slovenije Mark Kalin je na LinkedInu zapisal, da gre za največjo naložbo v slovenski start up do zdaj.