Na Hrvaškem v gostinstvu primanjkuje okoli 10.000 delavcev

Gospodarstvo 16. Jun 202213:15 0 komentarjev
hotelirji, gostinstvo
Foto: Žiga Živulović jr. /BOBO

Hrvaško po dveh letih pandemije covida-19 letos čaka odlična turistična sezona. Turistov bo po dosedanjih rezultatih skoraj toliko kot v rekordnem letu 2019, ko jih je bilo 21 milijonov, primanjkuje pa okoli 10.000 delavcev. Hrvaški gostinci in hotelirji zato zaposlujejo tudi ljudi iz sosednjih držav in iz Azije.

Hrvaško je v prvih petih mesecih tega leta obiskalo že okoli tri milijone turistov, kar je skoraj trikrat toliko kot v enakem lanskem obdobju, primanjkuje pa delavcev.

Odkar se je Hrvaška leta 2013 pridružila EU, je v iskanju boljših priložnosti domovino zapustilo več kot 250.000 Hrvatov. Največ se jih je preselilo v Nemčijo, Avstrijo in Irsko. Drugi razlog za odhod delavcev iz turističnega sektorja je bila pandemija covida-19, z njo pa protikoronski ukrepi, ki so povzročili zaprtje gostinskih obratov.

Hrvaška problem pomanjkanja delavcev tako zdaj rešuje z zaposlovanjem tujcev. Do junija je izdala več kot 51.000 delovnih dovoljenj za tujce, večinoma v gradbenem sektorju ter gostinstvu in turizmu. To je dvakrat toliko kot v enakem obdobju minulega leta, do konca leta pa pričakujejo, da jih bodo izdali več kot 100.000.

“Veliko delovne sile prihaja iz držav, kot so Mehika, Filipini, Vietnam in podobno,” je za STA pred kratkim povedal direktor istrske turistične skupnosti Denis Ivošević.

Ob tem je opozoril, da bodo objekti zaradi pomanjkanja delovne sile, če bodo hoteli obdržati raven kakovosti, morali zmanjšati kapacitete. “V hotelu s petimi zvezdicami namreč morate dobiti petzvezdične storitve,” je pojasnil in dodal, da v državah, kot je Avstrija, nekaterih hotelov zaradi pomanjkanja delavcev sploh niso odpirali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!