Na ministrstvu pričakujejo uveljavitev predkupne pravice za Yorkov delež v Savi

Gospodarstvo 09. Feb 202216:21 > 20:00 0 komentarjev
Hoteli ob Blejskem jezeru
BOBO

Na gospodarskem ministrstvu po besedah državnega sekretarja Simona Zajca v primeru prodaje 43-odstotnega lastniškega deleža sklada York v družbi Sava pričakujejo, da bosta Slovenski državni holding (SDH) in ministrstvo za finance v svojem delu nalog po proučitvi vseh relevantnih okoliščin uveljavila predkupno pravico državnih lastnikov družbe.

Državni sekretar Simon Zajc je kot edini od pristojnih spregovoril na današnji nujni seji komisije državnega zbora  za nadzor javnih financ, ki so jo o vprašanjih, povezanih z odločitvijo sklada York, da svoj delež v Savi proda projektnemu podjetju Prestige Tourism, za katerim stoji madžarski kapital, sklicali v opozicijskih SD, LMŠ, SAB in Levici.

Zajc je ob očitkih, ki v primeru zgodbe o Savi in Save Turizma letijo na ministrstvo in ministra Zdravka Počivalška, zatrdil, da je ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo “glavni zaveznik in branik razvoja turističnega sektorja na državni ravni”. V tej luči pričakujejo, da bosta SDH in finančno ministrstvo uveljavila predkupno pravico, ki jo imata kot skoraj 47-odstotna lastnika Save SDH in Kapitalska družba (Kad). Je pa poudaril, da državna akterja ne prodajata svojega deleža, država pa nima vpliva na sklad York. Ministrstvo tako nima odločevalskih pristojnosti.

Po informacijah ministrstva SDH pridobiva potrebne ekonomske in pravne podlage za sprejem “optimalne odločitve”, ob upoštevanju, da je državna naložba v Savi v strategiji upravljanja s kapitalskimi naložbami države opredeljena kot pomembna, pri čemer najnovejši letni načrt upravljanja dopušča, da državni akterji svoj lastniški delež zmanjšajo oziroma naložbo vsaj v delu prodajo.

Hotel Histrion Sava
Sava

Počivalšek se je s predstavniki družbe Prestige Tourism že sestal

Po Zajčevih besedah sta v tem trenutku pomembna enotna podpora in sodelovanje državnih deležnikov in aktivno sodelovanje državnih turističnih družb. Pomembno je, da so ti pripravljeni na spremembe, vse s ciljem povečanja vrednosti turističnega portfelja v državni lasti za državo, turistično panogo in zaposlene v njej, je strnil.

Počivalšek se je po Zajčevih besedah sestal s predstavniki družbe Prestige Tourism, ki so mu predstavili svoje načrte. Pogovori se bodo po napovedih državnega sekretarja nadaljevali, in sicer o investicijskem programu in načrtu prestrukturiranja novih solastnikov Save in o morebitnih zavezah in garancijah v povezavi s tem. “Končno odločitev glede uveljavitve predkupne pravice pa bodo morali sprejeti vsi vpleteni deležniki,” je bil jasen Zajc.

Na sejo so v opoziciji poleg Počivalška povabili tudi predsednika uprave SDH Janeza Žlaka, finančnega ministra Andreja Širclja in Francija Matoza, predsednika upravnega odbora Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki je med drugim lastnica turističnih podjetij Thermana Laško in Istrabenz Turizem.

Ti dve podjetji naj bi skupaj s Savo Turizem in še nekaterimi podjetji predstavljali portfelj državnega turističnega holdinga. V njem naj bi država konsolidirala svoje naložbe v turizmu, jih tudi s pomočjo finančnih vlagateljev dokapitalizirala in prestrukturirala ter v zadnji fazi lastniško preoblikovala.

Počivalšek Bled
Žiga Živulović jr./BOBO

(Ne)udeležba poslancev kaže na izmikanje

Poslanka SD Meira Hot je v imenu predlagateljev ponovila že večkrat izražene argumente o tveganjih, ki jih za slovenske strateške interese predstavlja prodaja Save in njenega turističnega premoženja nestrateškemu tujemu vlagatelju, ter pri tem vnovič spomnila na slabe izkušnje s prodajo Hotelov Metropol v Portorožu hrvaškemu lastniku, Term Lendava madžarskemu skladu in Adrie Airways nemškemu skladu.

Sejo so v opozicijskih strankah sklicali, ker od pristojnih ni bilo ustreznih pojasnil. Današnja (ne)udeležba je po njenih besedah primer arogance, ki kaže tudi na izmikanje. Namesto da bi zvonili vsi alarmi, smo priča izmikanju odgovorov in navedbam, da gre za zasebno prodajo in za posledice nečesa, kar so v preteklosti storile leve vlade, je povedala in spomnila, da je sklad York v lastništvo Save vstopil po nakupu terjatev od bank in z njihovo pretvorbo v kapital v okviru prisilne poravnave.

Meira Hot je ob tem poudarila, da je cilj opozicije, da konsolidacija in prestrukturiranja državnih naložb v turizmu nista pot do privatizacije, temveč do razvoja in dviga kakovosti. Država naj tako ostane lastnica strateških podjetij, ki so predvidena za vključitev v turistični holding, zanje pa najde profesionalne upravljavce.

Zajc je povedal, da si na ministrstvu s projektom turističnega holdinga že več let in prek več vlad prizadevajo za strateško, ciljno usmerjeno in učinkovito upravljanje z državnimi turističnimi naložbami, ne pa da je to prepuščeno lastniški stihiji in nenadzorovani privatizaciji. Cilj vsega pa je po njegovih besedah, da država ni na slabšem. Pri tem obžaluje, da so jih v preteklosti strokovnjaki in tudi stranke, ki so danes v opoziciji, obtoževali, da želijo podržaviti hotele.

“Pri dosedanji odprodaji hotelov veliko slabih izkušenj”

K uveljavitvi predkupne pravice za Yorkov delež so poleg dela poslancev vlado pozvali tudi nekateri povabljeni gostje. Med drugim Breda Črnčec iz sindikata delavcev turizma in gostinstva, ob čemer je izpostavila, da “smo si pri dosedanji odprodaji slovenskih hotelov, ki so šli v roke Rusom, Hrvatom, Srbom in tudi Madžarom, nabrali veliko slabih izkušenj z odpuščanjem delavcev, slabšanjem delovnih pogojev in kršitvam slovenske delovnopravne zakonodaje”.

Na seji sta sodelovala še predsednik uprave Sava Turizma Andrej Prebil in predsednik upravnega odbora Save Klemen Boštjančič. Prvi je podčrtal dobro poslovanje podjetja in dejal, da je uprava mandat prevzela ob nezavidljivih kazalcih. Sava Turizem je leta 2011 pridelala 3,1 milijona izgube, v predkoronskem letu 2019 pa 12,3 milijona evrov dobička. Po nerevidiranih podatkih je ta lani kljub krizi znašal 5,2 milijona, je izpostavil.

“Družba Sava je lani vodila prodajni postopek in testirala trg, koliko je vredna Sava Turizem. Ta postopek se je zaključil z neobvezujočim ponudbami, ki jih je bilo več kot 10, več jih je preseglo 200 milijonov evrov. Sava in Sava Turizem imata konsolidirano okoli 100 milijonov evrov dolga, glede na to, da je bilo več kot 200 milijonov več ponudb, si upam trditi, da če bi šli do konca s prodajnim postopkom, bi prišli verjetno do vrednosti 250 milijonov evrov. Če torej odštejemo 100 milijonov dolga, dobimo približno vrednost kapitala Save Turizma in si verjetno vsak zna izračunati, koliko je vrednih 43 odstotkov,” je pojasnil Boštjančič.

Kdorkoli bo po njegovih besedah prišel do lastništva, lahko Savo proda po delih in si vrne kupnino z enim do dvema hoteloma. “Ne bom se opredeljeval, kaj je v državnem interesu ali kaj ni, me pa izredno boli, da tega nikoli ne znajo narediti državni skladi, vedno pride nek tuj sklad, ki zna to izpeljati,” je sklenil.

“Ne prodajajte na nos, kar tako, sploh pa ne skladom”

Člani komisije so bili v razpravi razdeljeni. Opozicija je zagovarjala uresničitev predkupne pravice, medtem ko so v koaliciji opozarjali na vmešavanje politike v gospodarstvo. “Konsolidirajte, kar je treba konsolidirati, ne prodajajte na nos, kar tako, sploh pa ne skladom, kjer obstaja sum, da gre za geopolitične apetite,” je pozval Dejan Židan (SD).

Janja Sluga (NP) je opozorila, da je treba pri prodaji Sava Turizma poleg vseh turističnih kapacitet upoštevati tudi 17 vrtin pitne in termalne vode. “In če so ljudje kaj dokazali, so to, da so občutljivi na pitno vodo. In tu je zraven 17 vrtin. To niso heci,” je dejala. Andrej Rajh (SAB) je izpostavi, da je Slovenija v reševanje turistične panoge s turističnimi boni vložila več kot 200 milijonov evrov, zdaj pa bi panogo, ki daje kruh več kot 40.000 ljudem in družinam, za nekaj deset milijonov prepustili tujim interesom.

“Trdno sem prepričan, da je seja namenjena političnemu preživetju opozicije KUL,” pa je menil Aleksander Reberšek (NSi), ki je predlagateljem očital poceni nabiranje političnih točk. Posvaril je pred težavami, ki jih prinaša lastniško vpletanje države v gospodarstvo. Franc Breznik (SDS) je opozoril, da nas konkurenca na področju turizma marsikje prehiteva.

Primož Siter (Levica) je bil kritičen do “lahkomiselnega razumevanja privatizacije”, Brane Golubović (LMŠ) pa je izpostavi, da je osnovni namen seje, da komisija vlado pozove, da kot skupščina SDH in Kad naloži, da uveljavita predkupno pravico. Slednje so člani komisije podprli s potrditvijo sklepa. Poleg tega so vladi priporočili, da zagotovi vse potrebno za transparentno in hitro konsolidacijo lastništva v temeljni turistični infrastrukturi, ki bo namenjena razvoju kritične infrastrukture, in ne privatizaciji.

Vladi so priporočili še, naj v sodelovanju z gospodarskim ministrstvom, SDH in DUTB v roku 30 dni javnosti obrazloži javni interes na področju konsolidacije ključnih državnih turističnih naložb, pri čemer naj opredeli predvideno premoženje, načrtovane cilje in model upravljanja ter predvideno časovnico ukrepov in predvidena javna sredstva za vzpostavitev turističnega holdinga.