Nadzorniki razrešili Tomaža Kokota z vrha Pošte Slovenije

Gospodarstvo 12. Sep 202216:06 4 komentarji
Tomaž Kokot
Žiga Živulović jr./BOBO

Nadzorni svet Pošte Slovenije je Tomaža Kokota razrešil z mesta generalnega direktorja te državne družbe, so po koncu seje potrdili na Pošti Slovenije. Kot so sporočili, je bil Kokot odpoklican iz poslovno-ekonomskih razlogov, družbo pa bo do imenovanja novega generalnega direktorja zastopalo obstoječe poslovodstvo.

V poslovodstvu tega državnega podjetja so sicer še Sebastijan Gostenčnik, Karmen Lebe Grajf in delavski direktor JanezZidar. Časnik Delo je sicer popoldne poročal, da je bil Tomaž Kokot razrešen iz krivdnih razlogov, nadzorni svet, ki ga od sredine julija, torej po prihodu nove vlade, vodi Urška Kežmah, pa naj bi mu med drugim očital, da se ni ustrezno odzval na prihod avstrijske pošte na slovenski trg. Časnik je ob tem dodal neuradne informacije, da je moral Kokot takoj po razrešitvi tudi zapustiti prostore Pošte. Za Delo je tudi napovedal, da se bo pritožil.

V zvezi z imenovanjem Kokota na mesto generalnega direktorja 1. februarja letos je bilo zadnje mesece precej medijskega poročanja. V tem času so namreč odstopili trije nadzorniki, zadnji po imenovanju Kokota na mesto prvega človeka Pošte, še eden pa je prijavil nedopusten politični pritisk.

Kokot je veljal za kader SDS, bil je županski kandidat te stranke na lokalnih volitvah v Poljčanah. Do nesporazumov v prejšnjem nadzornem svetu je prihajalo zaradi domnevnih pritiskov okoli njegovega imenovanja, saj naj ne bi imel zahtevanih nekajletnih izkušenj vodenja večje gospodarske družbe.

Slovenski državni holding (SDH) je že aprila sprejel sklep o izvedbi neodvisnega pravnega pregleda postopkov imenovanja. Konec junija so se seznanili s poročilom Odvetniške pisarne Ulčar & partnerji o opravljenem neodvisnem pravnem pregledu. Kot smo poročali na N1, naj bi pregled pokazal določene nepravilnosti, podrobnosti pa iz SDH niso sporočili.

Po neuradnih informacijah N1 je odvetniška pisarna Ulčar in partnerji ugotovila, da nadzorni svet Pošte Slovenije ni ravnal s potrebno skrbnostjo v nekaterih korakih postopka imenovanja. Sporne naj bi bile Kokotove izkušnje oziroma domnevno izpolnjevanje pogoja glede vodstvenih izkušenj. Pravila Pošte Slovenije določajo, da mora imeti generalni direktor najmanj pet let delovnih izkušenj na vodilnih delovnih mestih ali v organih velike družbe.

So pa le nekaj dni pozneje na skupščini Pošte Slovenije zamenjali tri od petih predstavnikov kapitala, ki sedijo v nadzornem svetu. Odpoklic so pojasnili z izgubo zaupanja lastnika, potem ko je bila opravljena revizija imenovanja Kokota za generalnega direktorja družbe.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje