Nafto prodajali pod nabavno ceno: kako je regulacija zarezala v dobiček Petrola?

Gospodarstvo 21. Jun 202210:06 > 10:08 10 komentarjev
Cisterna bencina, Petrol
Denis Sadiković/N1

Že nekaj ur po koncu za trgovce precej neugodne regulacije cen goriv pri nas – in obenem začetku regulacije cen na Hrvaškem – je Petrolov nadzorni svet na izredni seji obravnaval vpliv dogajanja na poslovanje. Poslovni načrti za letošnje leto so nedosegljivi, dosedanji ukrepi držav so trgovcu odnesli tretjino načrtovanega čistega dobička za letošnje leto, naftni trgovec pa pričakuje, da bodo države, ki z regulacijo ščitijo prebivalce in podjetja pred podivjanimi energetskimi trgi, škodo povrnile.

Po spremembi sistema regulacije cen goriv se cene na črpalkah po Sloveniji danes dvigujejo, za naftne trgovce pa se končuje obdobje večjih izgub. Petrol danes sporoča, da je od sredine marca, ko je vlada Janeza Janše prvič uvedla regulacijo cen naftnih derivatov, večino časa gorivo prodajal pod nabavno ceno. Pri nas so zaradi bistveno nižjih cen kot v sosednjih državah prodane količine presegale načrtovane, gorivo pa je bil Petrol primoran prodajati pod nabavnimi stroški in z vsakim prodanim litrom ustvarjal izgubo.

Poslovni načrti za letošnje leto so zanje tako nedosegljivi. Uprava družbe Petrol ocenjuje, da bo v prvi polovici leta 2022 kosmati poslovni izid skupine Petrol v primerjavi s planom nižji za 53 milijonov evrov, čisti poslovni izid pa za 54 milijonov evrov. Podjetje je sicer letos za celo leto načrtovalo 158,3 milijona evrov čistega dobička. Ne glede na zaostrene pogoje poslovanja skupina še vedno izpolnjuje svoje finančne zaveze do bank, sporočajo iz podjetja. Predvidoma do objave polletnih rezultatov skupine bo vodstvo pripravilo rebalans plana za leto 2022. Ker Petrol prodaja tudi zemeljski plin in elektriko, sicer neznanka ostaja morebitna regulacija na tem področju, ki jo je vlada že napovedala.

Nov odškodninski zahtevek

Tako v Sloveniji kot na Hrvaškem, ki je včeraj uvedla enak sistem regulacije, kot smo ga do zdaj imeli pri nas (torej omejitev cene), Petrol pričakuje povračilo škode. Nadzorni svet, ki ga vodi Janez Žlak, je upravi Nade Drobne Popović naložil, da naj “v najkrajšem možnem času izvede vse potrebne aktivnosti za povrnitev nastale škode, ki je posledica nesorazmernega ukrepa regulacije maloprodajnih cen naftnih derivatov”.

Kot smo pisali, so Petrol in tudi drugi trgovci vse od začetka regulacije sredi marca na vlado naslavljali zahteve z oceno škode in predlogi za njeno povračilo. Več v članku Regulacije cen goriv je konec, trgovci državi izstavljajo račun. Premier Robert Golob je prejšnji teden dejal, da skupna višina zahtevkov vseh trgovcev presega sto milijona evrov in dodal, da je usmeritev vlade, da se zahtevki v taki obliki zavrnejo kot neustrezni. V Petrolu pravijo, da bodo zahtevek za včeraj končano obdobje regulacije na vlado poslali takoj, ko bodo škodo lahko izračunali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje