Nekatere banke z avgustom ukinjajo zaračunavanja ležarine

Gospodarstvo 22. Jul 202212:51 > 12:53 0 komentarjev
Evri
Foto: PROFIMEDIA

NLB in Nova KBM bosta s 1. avgustom ukinili ležarine za visoka stanja na računih pravnih in fizičnih oseb. Ukinitev ležarine so napovedali tudi v nekaterih drugih bankah.

“Po odločitvi sveta Evropske centralne banke (ECB), ki je glavne obrestne mere v evrskem območju v četrtek dvignil za 0,5 odstotne točke, je NLB sprejela sklep o ukinitvi zaračunavanja nadomestil za visoka stanja na računih in depozitnih poslih,” so sporočili iz banke.

Isto so napovedali v Novi KBM. “Banka bo s 1. avgustom strankam, ki so fizične in pravne osebe, ukinila nadomestilo za obračun ležarine. To pomeni, da jim ne bomo več obračunali nadomestila, ne glede na stanje na njihovih računih,” so zapisali.

Z avgustom bodo ležarine za pravne osebe ukinili v banki Sparkasse. Teh za fizične osebe niso uvedli. Medtem so ukinitev ležarine za fizične osebe z avgustom napovedali tudi v Deželni banki Slovenije.

Tudi v SKB, Unicredit banki in Delavski hranilnici so pred časom napovedali, da bodo v ležarine posegli takoj, ko se bo ECB odločila za umik negativnih obrestnih mer.

Posamezne banke so ležarine uvedle zaradi negativnih obresti v evrskem območju. Ležarine za visoka stanja na poslovnih računih so začele zaračunavati leta 2016, ležarine za visoka stanja na računih fizičnih oseb pa spomladi 2021.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!