NLB se podaja v izdajo podrejenih obveznic

Gospodarstvo 18. Nov 202209:41 1 komentar
Stavba NLB v središču Ljubljane
Foto: Borut Živulovič/BOBO

Največja banka v Sloveniji se podaja v morebitno izdajo podrejenih obveznic, so sporočili prek portala Ljubljanske borze. Imetniki podrejenih obveznic nosijo večje tveganje kot imetniki navadnih obveznic, iz tega naslova pa je večji tudi donos takšnih dolžniških vrednostnih papirjev.

Na začetku tedna je NLB podelila mandat sindikatu bank za organizacijo morebitne izdaje podrejenih obveznic, namenjenih vključitvi v dodatni kapital banke (Tier 2). Največja slovenska banka bo tako skupaj z JP Morgan, BofA Securites Bank in Erste Group Bank organizirala serijo predstavitvenih sestankov pred morebitno izdajo omenjenih obveznic, z dospelostjo čez deset let in možnostjo predčasnega odpoklica po petih letih.

Podrejene obveznice se od navadnih obveznic, ki jih izdaja banka, razlikuje po statusu poplačila terjatev. Povedano drugače, če banka razglasi stečaj, so najprej poplačani imetniki navadnih obveznic, šele nato so na vrsti terjatve podrejenih obveznic. Ob tem imetniki podrejenih obveznic nosijo večje tveganje, iz tega naslova pa je večji tudi donos takšnih obveznic.

Kapital, ki bi ga NLB prejel na podlagi izdaje podrejenih obveznic, bi vključili v kapital drugega reda (Tier 2) in je del zahtevanih rezerv banke. Tovrstni kapital je v primerjavi s kapitalom prvega reda (Tier 1) manj likviden in ne sme presegati četrtine celotnih kapitalskih zahtev banke.

Kot še pojasnjujejo na NLB, bodo podrejene obveznice izdane, če bodo pogoji na trgu za to primerni. Pri izdaji bosta kot višji soorganizatorki sodelovali tudi ING Bank in Unicredit Bank.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje