Nove cene goriva: naslednja dva tedna bo vse dražje

Gospodarstvo 17. Jul 202313:59
Bencinska črpalka Petrol
Foto: Denis Sadiković/N1

Cene pogonskih goriv se bodo opolnoči spremenile, obisk bencinskih črpalk izven avtocest pa vas bo od torka stal več. Dražijo se namreč tako bencin kot dizel in kurilno olje.

Z ministrstva za okolje podnebje in energijo so sporočili nove cene pogonskih goriv zunaj avtocestnega omrežja, ki bodo naslednjih 14 dni dražje kot do sedaj. Za liter bencina bo treba od torka odšteti 1,456 evra, za liter dizelskega goriva 1,504 evra, liter kurilnega olja pa bo stal 1,081 evra.

Do sedaj je liter bencina stal 1,444 evra, liter dizelskega goriva 1,481 evra, liter kurilnega olja pa 1,060 evra.

Pri polnjenju 50-litrskega rezervoarja bodo vozniki bencinarjev plačali 72,8 evra, kar bo 60 centov več kot do sedaj. Enak rezervoar, napolnjen z dizelskim gorivom, bo po novem 1,15 evra dražji in bo stal 75,2 evra. Nakup stotih litrov kurilnega olja bo po torkovi spremembi cen dražji za 2,1 evra. Spremenjene cene bodo veljale do vključno 31. julija.

Vlada konec junija podaljšala delno regulacijo

Vlada je cene goriva delno začela regulirati znova konec lanskega junija. Uredba je veljala do 20. junija, vlada pa je veljavnost uredbe podaljšala za eno leto.

Cene 95-oktanskega bencina in dizla na bencinskih servisih zunaj avtocest se od 21. junija lani v Sloveniji vnovič izračunavajo na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar-evro.

Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov. V začetku lanskega septembra je bila vnovič uvedena tudi regulacija cene kurilnega olja.

Marže trgovcev so v skladu z vladno uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov omejene na največ 0,0983 evra za liter dizla in največ 0,0994 evra za liter 95-oktanskega bencina ter za kurilno olje pri največ 0,08 evra za liter.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.