Odhod Nokie in Ericssona iz Rusije priložnost za Huawei

Gospodarstvo 12. Apr 202211:54 > 11:55
Nokia
PROFIMEDIA

Podjetjem, ki so zapustila ruski trg, se pridružuje tudi finski proizvajalec telekomunikacijske opreme Nokia. Le dan pred tem je prekinitev vseh aktivnosti v Rusiji za nedoločen čas napovedal tudi švedski telekomunikacijski velikan Ericsson. S tem se vrata na ruski trg omrežij 4G in 5G na stežaj odpirajo kitajskemu tehnološkemu gigantu Huawei.

Za umik iz Rusije se je po ruski invaziji na Ukrajino odločilo na stotine predvsem zahodnih podjetij. Nokia je izvoz v Rusijo prekinila v začetku marca, zdaj pa bo zapustila ruski trg, so po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočili iz telekomunikacijskega velikana.

Za to potezo so v Nokii ustvarili za 100 milijonov evrov rezervacij, kar se bo pokazalo že v poslovnih rezultatih za prvo četrtletje, ki bodo objavljeni konec aprila. Finsko podjetje je sicer v Rusiji ustvarilo manj kot dva odstotka svoje prodaje, tudi po teh spremembah pa ohranja svoje finančne napovedi za tekoče poslovno leto. Pričakuje namreč močno povpraševanje v drugih regijah.

Že v ponedeljek je prekinitev poslovanja v Rusiji za nedoločen čas napovedal tudi Nokiin tekmec Ericsson, ki bo zato 600 zaposlenih poslal na plačan dopust.

Odhod dveh pomembnih zahodnih velikanov s področja omrežij 4G in 5G pa pušča prosto pot na ruskem trgu za kitajskega giganta Huawei. Temu so zaprle vrata ZDA in mnoge evropske države, saj naj bi lahko njegovo tehnologijo v Pekingu izkoriščali za vohunjenje, kar pa v tem tehnološkem velikanu vztrajno zanikajo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar