OPEC sporočil EU, da ne more nadomestiti ruske nafte

Gospodarstvo 11. Apr 202222:34 > 22:34 1 komentar
nafta
Sergei Karpukhin/REUTERS

Organizacija držav izvoznic nafte (OPEC) je članicam Evropske unije sporočila, da bi sedanje in prihodnje sankcije proti Rusiji lahko povzročile enega največjih šokov na naftnem trgu. Dodala je, da zavezništvo ne more nadomestiti ruskih količin in povečati proizvodnje.

Medtem ko je Bruselj načrtoval nove sankcije proti ruskemu energetskemu sektorju, so se predstavniki Evropske unije (EU) na Dunaju sestali s predstavniki Organizacije držav izvoznic nafte (OPEC). “Zaradi sedanjih in prihodnjih sankcij bi lahko prišlo do izgube 7 milijonov sodčkov ruske nafte in drugih energentov na dan,” je dejal generalni sekretar OPEC Mohammad Barkindo.

“Glede na trenutne razmere v sektorju,” je nadaljeval Barkindo, “bi bilo skoraj nemogoče nadomestiti izgubo takih količin”. Tiskovni predstavnik Evropske komisije je namreč države, združene v OPEC, pozval, naj razmislijo o povečanju proizvodnje, da bi ublažile rast cen, poroča Reuters. Evropski predstavniki so obenem poudarili, da je zavezništvo odgovorno za zagotavljanje ravnovesja na energetskih trgih.

OPEC je doslej zavračal pozive ZDA in Mednarodne agencije za energijo (IEA), naj poveča svojo proizvodnjo, da bi ublažil rast cen, ki je bila prejšnji mesec najvišja v 14 mesecih, poročajo mediji. Barkindo pa je dejal, da je trenutna nestabilnost trga posledica dejavnikov, na katere OPEC ne more vplivati, kar pomeni, da države ne bodo povečale svoje proizvodnje.

Trenutne članice OPEC so Alžirija, Angola, Ekvatorialna Gvineja, Gabon, Iran, Irak, Kuvajt, Libija, Nigerija, Kongo, Savdska Arabija, Združeni arabski emirati in Venezuela.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje