Počivalšek proti prodaji Save: “Kdo bi odgovarjal za oškodovanje?”

Gospodarstvo 20. Jan 202214:41 > 16:10 2 komentarja
Zdravko Počivalšek
PROFIMEDIA

"Prodaja v trenutku, ko je vpliv epidemije še vedno prisoten, bi povzročila neposredno škodo. In kdo bi odgovarjal za to?" To se v odzivu na namigovanja, da naj bi po Yorku delež v državnemu hotelirju Savi prodala še država, sprašuje gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Ves čas poudarja, da trenutno delež prodaja zasebni sklad York, ne država. Danes dopoldne je za N1 dejal, da za Yorkov posel ni vedel ter da več pojasnil pričakuje na vladi.

Kot smo pisali, je Yorkova namera o prodaji 43-odstotnega deleža v Savi madžarskemu skladu Diofa Asset Management precejšnje presenečenje zlasti zato, ker si je gospodarski minister Zdravko Počivalšek dolgo prizadeval, da bi York svoj delež prodal državi.

Načrt je bil, da bi ta nato Savi pridružila še lastniške naložbe v drugih turističnih podjetjih in ustanovila turistični holding. Tega bi po Počivalškovi ideji sčasoma privatizirali.

Vztraja pri holdingu

Počivalšek nam je danes dopoldne v kratkem telefonskem pogovoru dejal le: “Mediji trenutno veste več kot jaz.” Dodal je, da deleža ne prodaja država, temveč York, kar je nekaj ur kasneje ponovil tudi v odzivu na Facebooku.

Tu je zapisal še, da bi s prodajo v stanju, v kakršnem je Sava zdaj, delali škodo slovenskemu turizmu. “Od prvega dne je moje stališče jasno: najprej konsolidacija slovenskega turizma, šele nato prodaja. S tem bomo maksimizirali pogajalska izhodišča.” Iz tega je mogoče razumeti, da minister vztraja pri ideji holdinga.

Namigovanja, da je ta padla v vodo, so se sicer začela že pred dnevi, ko je vlada Janeza Janše potrdila letni načrt upravljanja SDH, ki po novem omenja možnost prodaje Save (država bi po strategiji ohranila le 25 odstotkov plus eno delnico).

Da je prodaja eden možnih scenarijev in da bi lahko država prodaja skupaj z Yorkom, je pred kratkim javno potrdil predsednik uprave SDH Janez Žlak. Danes je SDH sicer zatrdil, da trenutno ne poteka noben postopek in odločno zanikal pogovore z Yorkom ali Madžari na to temo.

“Del takih špekulacij ne želim biti”

Počivalšek meni, da bi prodaja v trenutku, ko je vpliv epidemije še vedno prisoten, povzročila neposredno škodo. “In kdo bi odgovarjal za to?”

Odgovoril je tudi na pozive, naj država uveljavi predkupno pravico in s tem prepreči vstop Madžarom. “Če prav razumem, zdaj pritiskate, da bi morala država na vsak način odkupiti delež Yorka, čeprav bi se lahko s tem postavila v slabši položaj? Še nekaj mesecev nazaj pa smo dobivali vprašanja, zakaj je delež Yorka treba sploh kupiti? Del takih špekulacij ne želim biti.”

Meira Hot, SD
Srdjan Živulović/Bobo

Meira Hot, SD: To je kapitulacija vlade

Med tistimi, ki državo pozivajo k uveljavitvi predkupne pravice, je opozicijska SD, kjer po besedah primorske poslanke Meire Hot pričakujejo, da bo vlada na ta način preprečila prodajo Yorkovega 43-odstotnega deleža v Savi madžarskemu skladu Diofa Asset Management. “Pričakujemo, da bo vlada zaščitila nacionalni interes.”

“Gre za kapitaluacijo vlade, ki v dveh letih ni bila sposobna izpeljati ideje o turističnem holdingu in zaščititi ključnih strateških interesov. S prodajo Save ne prodajamo le podjetja, temveč panogo, za katero pa je vse do zdaj veljalo, da je v nacionalnem interesu,” je dejala za N1. Meni, da to lahko prinese katastrofalne posledice tako za dobaviteljsko verigo kot za same (ključne) turistične destinacije.

Navaja izkušnjo prodaje Grand hotela Metropol Hrvatom. “Novi lastniki so prekinili dobavne veige, dobavo centralizirali v Opatiji, veliko ljudi je dobilo odpovedi. Zdaj je hotel že celo leto zaprt, okolica neurejena. Čeprav je to simbol Portoroža. Vprašanje, kaj bo z njim.” Omeni še primer Term Lendava, kjer naj bi madžarski lastniki imeli visoko leteče obljube, ki pa so se kasneje razblinile, pravi. Taki dogodki so po njenem katastrofa za kraj, v primeru Save, ki je velik igralec, pa za celotno gospodarstvo.

“Sprašujemo se, kaj se je zgodilo, da je osrednji Počivalškov projekt po vprašajem, on pa se očitno strinja s prodajo oziroma je tiho. Ali gre za vračanje uslug Orbanovim tajkunom?”