Premier Golob: Stranke se strinjamo, referendum o JEK2 bo še letos

Gospodarstvo 30. Jan 202414:25 > 16:29 6 komentarjev

Politični vrh je danes razpravljal o drugem bloku nuklearke. Premier Golob je dejal, da so se vsi strinjali, da posvetovalni referendum o JEK2 izpeljemo še letos. Vprašanje bodo oblikovali skupaj, je še dodal.

Premier Robert Golob je po posvetu o jedrski energiji in projektu gradnje drugega bloka krške nuklearke (JEK2) dejal, da je vseh pet parlamentarnih strank soglašalo z izvedbo referenduma še letos. Vprašanje bodo oblikovali skupaj. Kdaj točno bo referendum, premier ni navedel. Dejal je, da bo verjetno v drugi polovici leta.

“Vsi smo se strinjali, da v brezogljično družbo vodijo obnovljivi viri električne energije in jedrska energija. Nujno je, da najdemo politični konsenz in da ne tekmujemo med seboj. Iskali bomo skupne rešitve,” je uvodoma dejal Golob.

Dodal je, da so si bili predsedniki parlamentarnih strank in ostali vodilni politiki enotni, da se nadaljujejo korake za izgradnjo drugega bloka krške nuklearke.

“Vlada bo v prihodnjih tednih potrdila resolucijo o miroljubni rabi jedrske energije, ki bo temelj za oblikovanje referendumskega vprašanja,” je premier pojasnil potek do referenduma.

Z izvedbo referenduma letos bi po besedah Goloba lahko pospešili določene postopke, predvsem umeščanja v prostor, ob tem pa bi tudi investitorju dali zeleno luč za pripravljalne aktivnosti, ki bodo stale več kot 100 milijonov evrov.

Odločitev o investiciji bo sprejeta leta 2027 ali 2028, ko bili lahko imeli še en refendum. Takrat bo po Golobovih besedah tudi znana moč elektrarne in vrednost investicije.

Janša: Vsak mesec, ki ga pridobimo, se meri v desetinah milijonov evrov

Sestanek je bil po prepričanju predsednika SDS Janeza Janše koristen, ne samo z vidika doseganja političnega soglasja, ampak tudi zato, ker bo pospešil proces izgradnje drugega bloka jedrske elektrarne v Krškem. “Tukaj se vsak mesec časa, ki ga bo Slovenija pridobila in se bo prej postavila v vrsto za jedrske reaktorje, meri v desetinah milijonov evrov, ki jih bomo slovenski davkoplačevalci na takšen ali pa na drugačen način plačali,” je dejal prvak SDS.

Podobno je ocenil tudi predsednik NSi Matej Tonin, ki je prav tako izpostavil dejstvo, da se mora Slovenija čim prej postaviti v vrsto za pridobitev jedrskih reaktorjev.

Posvet je bil sestavljen iz dveh delov. V prvem delu sta minister za okolje, podnebje in energetiko Bojan Kumer in koordinator projekta JEK 2 Danijel Levičar predstavila analizo trenutnega stanja na področju jedrske energije in poteka projekta JEK2.

Na predstavitev so bili vabljeni predsedniki parlamentarnih skupin, ki so lahko s seboj pripeljali še eno osebo (predvidoma vodje poslanskih skupin), poslanca italijanske in madžarske manjšine, predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, predsednica države Nataša Pirc Musar, v zadnjem trenutku so povabili tudi predsednika državnega sveta Marka Lotriča.

Na prvem delu posveta je bil tudi Dejan Paravan, ki vodi družbo Gen energija. Ta je trenutno investitor v projekt in pripravlja vlogo za umeščanje v prostor.

Na drugem delu srečanja, kjer so bili le vodje političnih strank in vodje poslanskih skupin, pa je Golob odprl razpravo, kakšen bo postopek odločanja o projektu JEK2.

Tipajo politično in javno podporo

Koalicija je bila tarča kritik, ker je referendum o gradnji JEK2 napovedovala šele za leto 2027, končno odločitev pa še kakšno leto pozneje. A javno mnenje bodo očitno poskušali izmeriti že letos: novembra lani je vlada v javno razpravo poslala resolucijo o dolgoročni miroljubni rabi jedrske energije v Sloveniji, v kateri je med drugim zapisano, da državni zbor podpira gradnjo nove jedrske elektrarne kot projekt državnega pomena. Resolucija naj bi bila na vladi potrjena v kratkem, nato jo morajo potrditi poslanci.

Pred kratkim pa je poslanska skupina opozicijske SDS vložila predlog za razpis posvetovalnega referenduma, ki bi se nanašal konkretno na vprašanje gradnje JEK2. Referendumsko vprašanje bi se namreč po predlogu stranke glasilo: “Ali ste za to, da Republika Slovenija zagotavlja stabilno in cenovno dostopno oskrbo z električno energijo prek uporabe nuklearne energije z gradnjo drugega bloka Jedrske elektrarne Krško in manjših modularnih jedrskih reaktorjev?”

Janša je danes po posvetu dejal, da je SDS pripravljeni umakniti zahtevo za posvetovalni referendum, če bodo stranke dosegle soglasje glede vprašanja in nato skupaj s preostalimi parlamentarnimi strankami vložiti usklajeno vprašanje.

#related-news_2

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje