Poslovalnice Sberbanke v Sloveniji zaprte. Kaj to pomeni za komitente?

Gospodarstvo 28. Feb 202205:44 > 01. Mar 2022 14:15 2 komentarja
Sberbank
BOBO

Poslovalnice Sberbanke v Sloveniji bodo zaradi vpliva posledic ruskega napada na Ukrajino do srede zaprte. Komitenti lahko uporabljajo plačilne kartice, pri čemer so dvigi in plačila do srede omejeni na 400 evrov dnevno. Druge storitve do srede ne delujejo.

Zaradi posledic ruskega napada na Ukrajino je poslovanje ruske banke Sberbank v Sloveniji omejeno le še na kartično poslovanje. Kot so sporočili iz Banke Slovenije, preostale storitve te banke do srede niso na voljo, poslovalnice so zaprte. Evropska podružnica Sberbanke bo sicer po napovedi Evropske centralne banke “propadla ali verjetno propadla”, tako kot tudi njene izpostave v Sloveniji in na Hrvaškem. Zaradi poslabšanja likvidnosti namreč verjetno ne bo mogla pravočasno poplačati svojih dolgov, so pojasnili.

Na ravni Evropske centralne banke in enotnega odbora za reševanje so v nedeljo sprejeli odločitev, da bančna skupina Sberbank Europe AG, ki ima hčerinsko banko tudi v Sloveniji, prekine poslovanje, so zapisali v sporočilu za javnost Banke Slovenije. Hkrati je bilo sprejeto tudi prehodno obdobje oziroma kratkotrajni moratorij, v katerem bodo za slovensko hčerinsko banko poiskali hitro in konstruktivno rešitev in na ta način zagotovili nemoteno poslovanje vsem njenim komitentom, so dodali.

“Za komitente slovenske banke Sberbank to pomeni, da se s ponedeljkom zjutraj do srede zjutraj poslovanje banke omeji zgolj na poslovanje s plačilnimi karticami. Ostale storitve začasno ne bodo na voljo, poslovalnice bodo zaprte. V tem času bomo poiskali ustrezen način reševanja banke, ki bo zagotovilo nemoteno poslovanje za vse komitente banke,” so zapisali pri Banki Slovenije. Ob tem so še pojasnili, da je Sberbank edina banka v slovenskem bančnem sistemu, ki ima rusko lastništvo, vse ostale banke pa poslujejo kot običajno.

Izjava guvernerja Boštjana Vasleta:

Dvigi in plačila omejeni na 400 evrov

Slovenska podružnica Sberbanke je na spletni strani danes objavila, da so “v luči zadnjih geopolitičnih dogodkov” v banki v zelo kratkem času zaznali znaten odliv sredstev strank. “Z namenom zaščite interesov naših strank in zaposlenih pred morebitnimi dodatnimi učinki obstoječih in novih sankcij smo pripravili možno rešitev. Ta v tem trenutku in zgolj začasno vključuje nekatere precej drastične ukrepe,” so dodali. Kot so pojasnili, bodo naslednja dva delovna dneva vrata poslovalnic zaprta, dvigi in plačila s plačilnimi karticami strank pa bodo omejeni na 400 evrov dnevnih dvigov oziroma plačil.

“S tem ukrepom bomo v banki omejili previsok odliv vlog. Nenaden visok odliv vlog bi še bolj negativno vplival na trenutno poslovanje banke. Omejili bomo tudi izvajanje vseh oblik plačilnega prometa. To pomeni, da se vneseni plačilni nalogi naslednja dva dneva ne bodo izvrševali,” so dodali. Pojasnili so še, da je banka Sberbank, d. d., slovenska banka, ki deluje na lokalnem trgu in jo regulira Banka Slovenije ter sodeluje predvsem s slovenskimi strankami.

Komitente prosijo za razumevanje, informacije bodo na voljo na spletni strani www.sberbank.si in brezplačni telefonski številki 080 22 65.

Varnost prihrankov jamčita sklad za jamstvo vlog in državni proračun

Minister za finance Andrej Šircelj je v svojem odzivu na dogajanje okoli Sberbanke zapisal, da sta Evropska centralna banka in Enotni odbor za reševanje odločila, da bančna skupina Sberbank Europa AG s sedežem na Dunaju preneha poslovanje. “Ta bančna skupina ima odvisno banko tudi v Sloveniji. Pri tem je za slovensko Sberbank banko Enotni odbor za reševanje omogočil rešitve, ki bodo ohranjale finančno stabilnost in zagotavljale varnost varčevalcev. Te rešitve pozdravljam,” je dodal. 

Na ministrstvu so ob tem pojasnili, da varnost prihrankov jamčita sklad za jamstvo vlog, v katerega banke vplačujejo redne letne prispevke, in državni proračun. Ta sklad je bil ustanovljen posebej za zagotavljanje varnosti prihrankov. Poleg tega so prihranki vseh bank v Sloveniji – tudi Sberbank – do 100 tisoč evrov zavarovani z jamstvom države. Če imate nekdo pri banki več kot 100 tisoč evrov privarčevanih sredstev in gre banka na primer v stečaj, pa bo moral tisti del zneska nad zajamčenim zneskom v stečajnem postopku prijaviti kot terjatev (terjatev bo nato zmanjšana za morebitne obveznosti).

Hrvati s podobnimi ukrepi

Tudi hrvaška centralna banka je sprejela podobne ukrepe, in sicer dvodnevno zaprtje poslovalnic z možnostjo dvigov in plačil do 7.280 hrvaških kun dnevno (približno tisoč evrov dnevno).