Predsednica ECB pred obiskom Slovenije: Stagflacija ni naš osnovni scenarij

Gospodarstvo 07. Maj 202210:42 > 11:30 8 komentarjev
Christine Lagarde
PROFIMEDIA

Stagflacija ni naš osnovni scenarij, je v intervjuju za Delo dejala predsednica Evropske centralne banke Christine Lagarde, ki prihaja na obisk v Slovenijo. Dodala je tudi, da sedanjih razmer ni mogoče primerjati s tistimi v 70. letih prejšnjega stoletja.

V Slovenijo naslednji teden prihaja predsednica Evropske centralne banke (ECB) Christine Lagarde. Udeležila se bo mednarodne konference z naslovom 30 let neodvisnosti Banke Slovenije: Prehojena pot in sodobni izzivi, kjer bo imela tudi nagovor. Pred obiskom je v intervjuju za Delo spregovorila o vplivu vojne v Ukrajini in pandemije na evropsko gospodarstvo, pa tudi o možnostih za stagflacijo.

Na vprašanje, kakšna so tveganja za stagflacijo v Evropi, je dejala, da to “trenutno ni naš osnovni scenarij”. “Čeprav bi neobičajno velika negotovost lahko povzročila upočasnitev gospodarske rasti ob hkratni visoki inflaciji, sedanjih razmer ni mogoče primerjati s tistimi v 70. letih prejšnjega stoletja. Takrat je gospodarska rast po prvem naftnem šoku dokaj močno upadla – za osem odstotnih točk –, inflacija pa je bila višja kot danes. Poleg tega so rast cen dodatno poganjala zvišanja plač, ki so bila sprejeta zaradi inflacije. Tega danes ne opažamo,” je dodala.

Po njenih besedah je izpad zaradi vojne med Rusijo in Ukrajino pokazal, kako ranljiva je Evropa na področju varnosti in trgovinske menjave. “Nekatere od teh ranljivosti so se pokazale že med pandemijo. Naša ranljivost je najbolj izrazita na področju energetske varnosti, saj so države članice EU razmeroma močno odvisne od energentov iz Rusije. Leta 2020 je tako EU iz Rusije uvozila nekaj več kot 40 odstotkov vse dobave plina. To se je v zadnjem času izboljšalo,” je pojasnila.

Pozitivno o razmerah v Sloveniji

Pred obiskom Slovenije pa je še povedala, da bi lahko vse večja globalna negotovost zaradi vojne v Ukrajini zavrla gospodarsko aktivnost v prihodnosti, tudi v Sloveniji. “Vendar vem, da bom čez nekaj dni prišla v dinamično državo, ki ima stopnjo rasti, ki ostaja precej nad povprečjem evroobmočja in je leta 2021 presegla pričakovanja, ima precej nižjo stopnjo brezposelnosti od povprečja evroobmočja ter javnofinančni položaj, ki se je leta 2021 opazno izboljšal,” je še povedala.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje