Predstavniki gospodarstva: Čaka nas težka pot, politika bi se morala umiriti

Gospodarstvo 28. Maj 202108:30 > 11. Jun 2021 14:49 0 komentarjev
gradbeni delavci
Žiga Živulovič jr./Bobo

Razklana slovenska politika močno vpliva na gospodarstvo. To pa si želi zgolj enotnosti, dobrega poslovnega okolja in resnega razvojnega programa. Sprti strani bi morali sodelovati, pravijo predstavniki gospodarstva.

Na političnem parketu je v zadnjem letu precej burno. Gospodarstvo in družbo pa je v tem času prizadela tudi epidemija koronavirusne bolezni. Kako vidijo razklanost slovenske politike in kaj pričakujejo od predstavnikov ljudstva, smo vprašali predstavnike gospodarstva.

V SBC si želijo resen razvojni program

V Klubu slovenskih podjetnikov (SBC) jih razklanost slovenske politike žalosti, obenem pa so zelo zaskrbljeni. “Takšne razmere povzročajo podjetnikom dodatno negotovost. Na srečo so za zdaj te bolj ali manj potencialne. Bojimo pa se, da se negotovost ne bo še dodatno povečala,” pravijo.

Kot dodajajo, po eni strani pozdravljajo ukrepe za izboljšanje poslovnega okolja. “Želimo si razvojnega preboja Slovenije, od katerega bi imeli vsi koristi. Želeli bi si, da bi vsi ključni politični akterji razumeli, kako pomembno je, da z ukrepi podkrepimo razvoj gospodarstva.”

“Po drugi strani pa spremljamo politične boje, za katere se pogosto zdi, da so sami sebi namen in ki so zelo oddaljeni od fokusa, s katerim bi si v podjetjih želeli, da se politiki ukvarjajo v dobro zaposlenih, podjetij, celotne družbe,” navajajo v SBC in dodajajo, da je “stabilnost jamstvo za razvoj, negotovost to ni”.

Klub slovenskih podjetnikov
Žiga Živulović jr./BOBO

Na vprašanje, kaj v gospodarstvu pričakujejo od politike in kakšno okolje si želijo, v SBC odgovarjajo, da so po eni strani zelo pomembne že politična klima, strpnost v družbi, kultura javnega dialoga. “Tudi vse to poslovni partnerji naših podjetij spremljajo, ko se odločajo o svojih poslih,” pojasnjujejo.

Po drugi strani pa si želijo več razumevanja za hitrejše reforme: davčne razbremenitve, razvojno kapico, ukrepov za zadržanje mladih v Sloveniji in privabljanje dobrih tujih strokovnih kadrov, tudi več kompetenc novoizobraženih kadrov za zaposlitev. “Starši in otroci 30 let po osamosvojitvi ob vpisu denimo še vedno nimajo enega ključnih podatkov: kolikšna je zaposljivost diplomantov določenega programa po končanju šolanja. Tudi nosilci programov v šolah takšnega primerljivega podatka nimajo,” so še povedali.

O obetih za prihodnost v SBC pravijo, da so, kar zadeva nastop podjetnikov na trgu, zmerni optimisti, kajti številni so skupaj s svojimi zaposlenimi precej solidno ali celo zelo dobro preživeli vrhunec krize. Bo pa tudi zanje ključno, ali jih bo slovenska država ob izhodu iz epidemije primerno podprla z boljšim poslovnim okoljem. Karte na trgih se zdaj mešajo, dodajajo.

“Kar zadeva politične razmere, si želimo, da bi po 30 letih Slovenija končno dobila resen razvojni program, s katerim bomo v sodobni globalni tekmi lahko zagotovili boljšo prihodnost podjetjem, zaposlenim, prebivalcem. To bi moral biti fokus vsake politične stranke: kako bomo ustvarili več, da bomo potem lahko delili,” odgovarjajo.

Če bomo imeli boljše strokovnjake in voditelje, bomo imeli boljše produkte, več zaslužka, boljše plače, več prilivov v javne blagajne, višje pokojnine … Če ne bomo izvedli ukrepov za višjo dodano vrednost, vsega tega ne bo,” zaključijo v Klubu slovenskih podjetnikov.

Razklanost slovenske politike opažajo tudi v tujini

Da je razgreto politične razmere čutiti v gospodarstvu, ocenjuje tudi predsednik Združenja delodajalcev Slovenije Marjan Trobiš. Dodaja, da ta neenotnost, ki se trenutno kar precej prikazuje tudi v tujini, ni ravno dobra.

Marjan Trobiš
Marjan Trobiš (Vir: Borut Živulović/BOBO)

“Opažamo, da politika tudi v drugih državah ni ravno najbolj enotna v vseh zadevah, ampak je bolj disciplinirana. Opozicija v drugih državah ne nastopa tako agresivno kot pri nas, ampak poskuša svoje dosegati s politično diplomacijo. To očitno nam v Sloveniji ne uspeva,” pravi Trobiš, sicer direktor družbe Boxmark Leather.

Trobiš pravi, da bi morali politiki stopiti korak nazaj, izdihniti in nato skupaj stopiti korak naprej. “Mislim, da bi bilo to pravilno, če želijo res vsi dobro Sloveniji. Ne pa da se borijo za svoje stolčke,” dodaja.

Predsednik Združenja delodajalcev Slovenije meni, da še vedno nismo povsem iz krize, ki se je začela z epidemijo. Kot pravi, bo kriza, o kateri smo lani govorili, zdaj šele pokazala svoj pravi obraz.

V koronskem času smo imeli še vedno podporo, ki bo zdaj počasi uplahnila, in vsak se bo moral postaviti na lastno noge. “Po drugi strani pa je trg še vedno nepripravljen na te nove izzive. V avtomobilski industriji čutimo, da so ravno dobaviteljske verige tiste, ki otežujejo, da bi se vrnili na predkoronsko stopnjo,” pravi.

“Čaka nas še ena težka pot, zato bi bilo zelo dobrodošlo, da tudi politika umiri svoje žogice in poskrbi za to, da bomo v Sloveniji imeli pogoje, da si lahko na koncu pomagamo tudi sami,” pojasnjuje Trobiš.

Meh: Levi in desni bi morali sodelovati

Branko Meh, predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS), si želi, da bi levi in desni sodelovali in podpirali drug drugega, ko gre za gospodarstvo. “Če dajo levi neki predlog za dobrobit gospodarstva, so desni proti. Če dajo desni, so levi proti. Tega mora biti enkrat konec, če želijo, da bo slovensko gospodarstvo kolikor toliko zadihalo,” pravi.

Branko Meh
Branko Meh (Vir: Alen Milavec/BOBO)

Sodelovanje koalicije in opozicije je pomembno. “Le na tak način bodo pripomogli k rasti slovenskega gospodarstva in ugledu slovenska gospodarstva v tujini. Tudi to je zelo pomembno, kakšen ugled ima Slovenija v tujih državah, tudi na to je vezano slovensko gospodarstvo,” pravi.

Meh pravi, da pričakujejo reformo delovnopravne zakonodaje, zdravstveno reformo in reformo trga dela. To se mu zdi ključno, da “spet postavimo slovensko gospodarstvo na tisto pravo mesto”.

Želi si tudi, da je slovensko gospodarstvo, tako kot zbornice in delodajalske organizacije, vključeno v vse procese, tudi pri pripravi zakonodaje. Kot pravi, lahko s svojimi izkušnjami pripomorejo, da bo sprejeta zakonodaja dobra za obrtnike, podjetnike in posredno tudi za zaposlene v obrti in podjetništvu.

Združenje Manager: Za dobre zglede nam ni treba daleč

V Združenju Manager pa pravijo, da Slovenija letos praznuje 30 let in to bi morala biti priložnost, da tako na ravni politike kot tudi gospodarstva, sindikatov, medijev znova strnemo vrste in si skupaj postavimo cilj, kako poskrbeti za nadaljnji razvoj in družbeno blaginjo. “V Združenju Manager si zato tudi kot del Gospodarskega kroga, ki povezuje gospodarske organizacije, prizadevamo za poenotenje, z oblikovanjem skupnih ciljev. S tem namenom smo tudi pripravili Akcijski načrt za višjo rast produktivnosti, ki je pomemben razvojni dokument za Slovenijo.”

Pravijo, da imajo v gospodarstvu zelo jasen in enostaven cilj. “Želimo si razvoja in napredka, ki omogoča družbeno blaginjo in kakovost življenja za vse. Za dobre zglede nam ni treba daleč – pri pripravi Akcijskega načrta za višjo rast produktivnosti smo izhajali iz primerjav z gospodarsko uspešnejšima Avstrijo in Nemčijo. S tem dokumentom, ki je bil pozitivno sprejet povsod, smo ponudili kakovostno razvojno vsebino in ponudili partnersko roko ter konkreten načrt, kako povečevati produktivnost, da bomo dohiteli omenjeni državi,” odgovarjajo.

Nadaljujejo, da so prvi koraki v smeri ustvarjanja vitke države, v debirokratizaciji, večji učinkovitosti v administrativnih postopkih in v uvedbi razvojne kapice. “Če začnemo s tem, da vsako leto zmanjšamo število predpisov za 5 odstotkov, bomo imeli v petih letih skoraj za četrtino manj pravil; če z razvojno kapico razbremenimo naše zaposlene, bomo ustvarjali še več. Gospodarstveniki smo pripravljeni oddelati svoje delo, vendar moramo biti za razvojno vizijo države pripravljeni vsi sodelovati in delovati v isto smer,” so povedali v Združenju Manager.

Kot pravijo, v Sloveniji za razvojni premik potrebujemo bistveno bolj povezano in pozitivno družbeno miselnost, ki spodbuja uspeh in napredek. “Prav je, da je smo socialna in solidarna družba, ki skrbi tudi za ranljive skupine, a hkrati bi morali postati bolj naklonjeni podjetništvu in gospodarskemu razvoju. Tako kot znamo spoštovati in navijati za športnike, bi morali znati ceniti in nagraditi vsak uspeh in obenem oblikovati našo davčno politiko na način, da bi bila spodbudna za tiste, ki ustvarjajo večjo dodano vrednost,” so še dodali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!