Priljubljeno švicarsko čokolado bodo po 100 letih proizvajali na Slovaškem

Gospodarstvo 11. Jul 202210:21 > 11:07 0 komentarjev
Čokolada Toblerone
PROFIMEDIA

Priljubljeno švicarsko čokolado Toblerone bodo s koncem prihodnjega leta zaradi velike rasti stroškov in povečanja proizvodnje začeli proizvajati tudi na Slovaškem. Več kot stoletna tradicija proizvodnje čokolade izključno v Bernu v Švici bo tako prekinjena, prav tako bodo spremenili embalažo čokolade, saj na njej ne bo več smelo pisati 'proizvedeno v Švici'.

Švicarsko čokolado Toblerone bodo s koncem prihodnjega leta začeli proizvajati tudi na Slovaškem, s čimer se bo z embalaže poslovil zapis ‘proizvedeno v Švici’. “S koncem leta 2023 bomo v omejenem obsegu toblerone proizvajali tudi na Slovaškem,” so poročanje švicarskih medijev potrdili v družbi Mondelez, ki proizvaja trikotno čokolado.

Prehranska podjetja se po poročanju Reutersa spopadajo z veliko rastjo stroškov, a v Mondelezu selitve niso povezali s cenami, ampak s povečanjem proizvodnje. Poleg zagona proizvodnje na Slovaškem nameravajo povečati tudi obseg proizvodnje v Bernu.

“Bern je v osrčju Tobleronove zgodbe, še vedno bomo tudi tu proizvajali naše 100-gramske čokolade,” so v podjetju pojasnili za Reuters in zanikali, da bi zmanjševali število zaposlenih.

Čokolada Toblerone se je na trgu pojavila leta 1908, od zgodnjih 90. let prejšnjega stoletja pa so jo ekskluzivno proizvajali v Švici. Tradicija proizvodnje čokolade v  Bernu je tako dolga že več kot 100 let, medtem ko je oblika čokolade poklon švicarskim Alpam.

Čokolada Toblerone
PROFIMEDIA

Letos sprememba embalaže

S selitvijo proizvodnje na Slovaško bodo morali proizvajalci skladno s strogimi švicarskimi pravili z embalaže umakniti zapis ‘proizvedeno v Švici’. “Embalažo bomo spremenili letos poleti, zapis pa spremenili v ‘zasnovano v Švici’,” so pojasnili v podjetju.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!