Proces reševanja Sberbanke zaključen, poslovalnice odprle svoja vrata

Gospodarstvo 02. Mar 202206:45 > 20:332 komentarja
Sberbank
Foto: N1

Danes so se po dveh dneh sprostile omejitve za komitente Sberbanke. Poslovalnice so odprte, vse pogodbe pa ostajajo nespremenjene. V lastništvo Sberbanke je vstopila NLB. "Nekoč smo bili mi potrebni reševanja, zdaj pa mi rešujemo," je o prevzemu povedal predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak.

Iz Sberbanke so sporočili, da je proces reševanja banke zaključen – v lastništvo je vstopila NLB. Sproščajo se omejitve za poslovanje, ki so bile v veljavi na začetku tedna. Vse poslovalnice so danes tako odprte, poslujejo kot običajno.

S spremembo lastništva vse pogodbe ostajajo nespremenjene, obstoječe kartice in transakcijski računi ostanejo veljavni. Prav tako je odstranjena omejitev dnevnega dviga oziroma plačila 400 evrov. Tudi vsi vneseni plačilni nalogi bodo izvedeni danes, sporočajo iz banke.

Informacije za komitente so na voljo na spletni strani www.sberbank.si in brezplačni telefonski številki 080 22 65.

Brodnjak: Nekoč smo mi bili potrebni reševanja, zdaj pa mi rešujemo

Predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak je povedal, da je najpomembnejše zagotovo to, da jim je uspelo “zaščititi premoženje Slovenk in Slovencev v eni od bank, ki je zašla v težave zaradi vojnih razmer”. Kot je povedal, je Sberbanka že del skupine NLB in v “varnem pristanu”. “Od tega trenutka ni nobenih razlogov za kakršnokoli skrb, za odpiranje računov pri drugih bankah, prenašanje premoženja na druge banke. Poslovanje bo danes potekalo normalno, dvigi gotovine bodo neomejeni, na vseh bankomatih NLB tudi brez nadomestil za dvig,” je dodal. “Nekoč smo mi bili potrebni reševanja, zdaj pa mi rešujemo,” je o prevzemu Sberbanke povedal Brodnjak.

Blaž Brodnjak
AmCham Slovenia

Predsednik uprave NLB je povedal, da danes začenjajo postopke za menjavo nadzornega sveta Sberbanke, uprava ostaja. Za zaposlene se ne spreminja nič, likvidnost banke pa je zagotovljena. V roku enega leta sledi integracija banke Sberbank v skupino NLB. O integraciji je povedal, da bo verjetno prinesla kakšno podružnico manj in del zaposlenih manj, vendar o številkah za zdaj še ni mogoče govoriti. Kot pravi Brodnjak, bo NLB po prevzemu Sberbanke spet največja po bilančni vsoti, obvladovala bo približno 30 odstotkov trga. 

Sberbanka v zadnjih dneh izgubila nekaj sto komitentov

Kupnine, ki jo je NLB odštela za banko Sberbank, Brodnjak ne razkriva. Ker je šlo za reševanje oziroma “fire sale”, pa je ta verjetno nizka. Na vprašanje, koliko komitentov je banka Sberbank izgubila v zadnjih dneh, predsednik uprave NLB odgovarja, da gre za “nekaj sto računov”. Zakaj je prav NLB dobila priložnost, da kupi Sberbank, in ali je bil v igri še kdo (neuradno Gorenjska banka), pa Brodnjak odgovarja, da je to vprašanje za Banko Slovenije. S to je NLB tudi podpisala pogodbo o nakupu Sberbanke. Kot je razvidno iz objave na Ajpesu, je NLB za Sberbank odštela 5,11 milijona evrov. NLB je kupnino za nekaj več kot 31.928.000 delnic nakazala na poravnalni račun Banke Slovenije, izhaja iz odločbe o prenehanju postopka reševanja.

Poslovalnice Sberbanke so danes odprle svoja vrata. Pred nekaterimi poslovalnicami v Ljubljani je zjutraj čakalo nekaj ljudi, ki so prišli dvignit denar ali zgolj na informativni pogovor. Komitent Sberbanke Bojan je za N1 povedal, da je dogajanje okoli banke v zadnjih dneh vplivalo tudi nanj. “Malo smo bili na trnih. To zadevo smo spremljali. Lahko bi bilo hujše,” je povedal in dodal, da je prevzem NLB to zadevo olajšal. O menjavi banke ne razmišlja. Danes je prišel v poslovalnico, da dvigne nekaj gotovine in dobi nekaj informacij.

Kot so popoldne sporočili iz Sberbank, je bil v poslovalnicah danes povečan obisk zgolj prvi dve uri poslovanja, nato pa se je stanje povsem normaliziralo. V veliko primerih so se stranke odločile za preklice prenakazil, so dodali.

“Vesela in ponosna sem na zaposlene v banki, saj nam je s skupnimi prizadevanji uspelo izjemno dobro prebroditi to turbulentno obdobje,” je dejala dosedanja predsednica uprave Sberbank Jana Benčina Henigman. V banki so se zahvalili komitentom in vsem, ki so sodelovali pri procesu oblikovanja rešitve, tako NLB kot regulatorju, s katerimi so “v izjemno kratkem času oblikovali rešitev, ki je najboljša možna za vse deležnike”.

Največja ruska banka Sberbank je sporočila, da zapušča trg Evropske unije, saj se njene hčerinske družbe na tem območju soočajo z velikimi odlivi denarja, poroča BBC. Kot so še povedali, ne morejo več zagotavljati likvidnosti hčerinskim družbam, da pa je banka solventna in omogoča poplačilo varčevalcev.

Komentari

Vaš komentar