Janši ni bilo treba odpreti računa pri Sberbanki

Gospodarstvo 01. Mar 202211:54 > 14:15 4 komentarji
Janez Janša
Srdjan Živulovič/BOBO

SDS je prejšnji torek odprla račun pri Sberbanki, dva dneva pozneje pa je Rusija napadla Ukrajino. Sledile so ostre sankcije, zaradi katerih je delovanje Sberbanke močno omejeno. Zato bo SDS račun zaprla in odprla novega pri NLB. Pojavljajo pa se vprašanja, zakaj je SDS sploh odprla ta račun v dneh pred začetkom vojne v Ukrajini. Premier in predsednik SDS Janez Janša je včeraj ponudil pojasnila, vendar ta ne držijo, so potrdili na računskem sodišču.

Stranka SDS je po javno dostopnih podatkih 22. februarja, dva dneva pred ruskim napadom na Ukrajino, odprla račun pri slovenski podružnici ruske banke Sberbank. Zdaj želi SDS račun zapreti in pri drugi banki odpreti novega. Poslovanje slovenske Sberbanke je namreč zaradi ostrih sankcij, sprejetih pretekli konec tedna, od včeraj zelo omejeno.

Računsko sodišče je stranki odgovorilo, da to lahko stori. Pojavljajo pa se vprašanja, zakaj je SDS v teh razmerah sploh odprla račun pri Sberbanki. Nekateri so javno izrazili pomisleke, da to kaže, da v SDS, ki je največja vladna stranka, niso pravilno ocenjevali dogajanja med Rusijo in Ukrajino.

SDS ni bilo treba računa odpreti pri Sberbanki

Premier in predsednik SDS Janez Janša je včeraj na Televiziji Slovenija dejal, da je stranka morala odpreti račun pri Sberbanki. “To je volilni račun, ki ga moraš odpreti tam, kjer imaš neki račun. In SKB Banka strankam ni odpirala volilnih računov. Danes smo to prenesli na NLB,” je povedal.

Stranke morajo posebni račun, namenjeni volilni kampanji, odpreti 45 dni pred dnevom glasovanja. Državnozborske volitve bodo 24. aprila, tako da bo ta rok potekel 10. marca.

Zakaj je Janša omenjal SKB, ni znano. Pred 22. februarjem je imela SDS dva računa, enega pri NKBM, enega pri Sberbanki. Najverjetneje se je Janša zmotil in je zamenjal SKB in NKBM. Znano je, da naj bi se Nova KBM in SKB združili.

Z Nove KBM so nam odgovorili, da poslov s posameznimi strankami ne komentirajo. Po naših neuradnih informacijah pa drži, da notranja pravila Nove KBM ne dovoljujejo odpiranja volilnih računov. Neimenovani viri so nas opozorili tudi, da bi se lahko SDS za odprtje računa pri Sberbanki dogovorila že nekaj tednov pred dnem, ki je kot datum odprtja računa naveden v javnih registrih.

Ne drži pa Janševa navedba, da mora stranka volilni račun odpreti tam, kjer je imela račun že prej, so nam potrdili na računskem sodišču. Stranke sicer praviloma volilne račune odprejo pri bankah, kjer so imele že prej odprte “navadne” račune. Ni pa nobene zakonske določbe, ki bi narekovala, da tako morajo ravnati.

Da Janševo pojasnilo ne drži, je že včeraj opozoril generalni sekretar stranke SAB Jernej Pavlič.

Računsko sodišče: Lahko odprete nov račun

Vsekakor se je SDS zaradi računa pri Sberbanki znašla v zagati, zato se je stranka obrnila na računsko sodišče. Obstaja velika verjetnost, da bi bilo poslovanje Sberbank Europe moteno oziroma da bi banka postala nelikvidna, je računsko sodišče opozorila stranka. V stranki so ugotovili, da zakonodaja ne predvideva možnosti zapiranja in ponovnega odpiranja transakcijskega računa zaradi nepredvidljivih dogodkov. Zato je stranka vprašala računsko sodišče, ali lahko odpre račun pri drugi banki.

Lahko, je odgovorilo računsko sodišče. »Glede na okoliščine, ki jih opisujete ter so nastopile po tem, ko ste že odprli transakcijski račun in glede na javno objavljene informacije, ocenjujemo, da zaradi nastale situacije lahko za namen volitev odprete nov transakcijski račun pri drugi banki,« so zapisali.

Če stranki v zakonskem roku novega računa ne bo uspelo odpreti, bo računsko sodišče to upoštevalo pri reviziji volilne kampanje, so dodali.

Več o dogajanju v zvezi s slovensko podružnico Sberbanke preberite v članku Dan D za slovensko Sberbanko: od jutri vsi komitenti pod novo banko?.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje