Raziskava: Vojna v Ukrajini bo na svetovni ravni pripeljala v stagflacijo

Gospodarstvo 20. Mar 202208:52 1 komentar
Bencinska črpalka
Jo Yong-Hak/REUTERS

Sankcije bodo Rusijo potisnile v recesijo, svetovna gospodarska rast bi se lahko upočasnila, inflacija pa še porasla. Popolna prepoved trgovanja z ruskimi energenti bi lahko sprožila recesijo tudi v nekaterih evropskih državah. Posledica vojne v Ukrajini na svetovni ravni bo stagflacija, kaže ta teden objavljena raziskava IGM Foruma.

Stagflacija – pojav, pri katerem upočasnjeno gospodarsko rast spremlja visoka inflacija – bo postopno zajela globalno gospodarstvo, je v raziskavi organizacije IGM Forum, v kateri gospodarske poglede na globalne pojave izmenjujejo ameriški in evropski ekonomisti, na vprašanje o posledicah zadnjih dogodkov v Ukrajini za globalno gospodarstvo odgovorila velika večina vprašanih.

“Gre za klasičen negativen pretres na strani dobave. Niz dogodkov v 70. letih prejšnjega stoletja nas uči, da te vrste pretresi krepijo inflacijo in zmanjšujejo proizvodnjo,” so besede ekonomista Karla Whelana z dublinske univerze povzeli na Inštitutu za strateške rešitve, ki je tudi povzel raziskavo.

Kakšna bo inflacija, naj bi bilo odvisno tudi od odziva vsakokratne denarne politike. Otipljiv učinek na upočasnjevanje gospodarske rasti in naraščajočo inflacijo v svetu bosta imela okrnjeno trgovanje z nafto in drugimi pomembnimi surovinami. “To bo povzročilo pritisk na cene in proizvodne stroške,” so zapisali na inštitutu.

Višje cene energentov bodo negativno vplivale na nekatere evropske trge

Inflacijo lahko po njihovih navedbah v zadnjem času občutimo pri cenah plina, nafte in nekaterih drugih dobrin. Čeprav evropsko gospodarstvo ni odločilno odvisno od gospodarskih odnosov z Rusijo, bodo višje cene energentov negativno vplivale na nekatere evropske trge. Zlasti na tiste v vzponu, ocenjuje Markus Brunnermeier s Princetona. Motnje na trgu bi lahko bile vidne pri sestavnih delih za čipe, pri energentih, pšenici. Spet drugi ekonomisti dvomijo, da se bo svetovno gospodarstvo zelo kmalu znašla v spirali stagflacije. Denimo Olivier Blanchard s Petersonovega inštituta pričakuje inflacijo, ne pa tudi upada gospodarskega zagona.

Med ekonomisti sicer, tako inštitut, prevladuje teza, da popolna prepoved uvoza nafte in plina iz Rusije predstavlja tveganje za recesijo v evropskih gospodarstvih. Strokovnjaki opozarjajo na nevarnost odvisnosti od strateških surovin. Energetski embargo naj bi lahko sprožil draginjo v evropskih državah, saj kratkoročne stroške omejevanja ruskega izvoza fosilnih goriv na dejanski dohodek gospodinjstev EU odtehtajo dolgoročni stroški in sočasne koristi za okolje.

Velika večina ekonomistov Rusiji napoveduje recesijo, a ob tem ocenjuje, da učinek sankcij proti tej državi morebiti ne bo viden takoj. Neznanka ostaja morebitna vloga in pomoč Kitajske v mednarodni geopolitični igri, so še navedli na inštitutu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje