Rekordno število oglasov za delo: koga iščejo slovenski delodajalci

Gospodarstvo 09. Apr 202210:18 1 komentar
IT, služba
PROFIMEDIA

Marčno drugo najnižje število registriranih brezposelnih v zgodovini Slovenije se odraža tudi na zaposlitvenem portalu MojeDelo.com, kjer so našteli rekordno število oglasov za delo. V tem trenutku z njihovo pomočjo 900 delodajalcev išče skoraj 5.000 novih zaposlenih, so sporočili s portala.

Kot so pri MojeDelo.com zapisali v sporočilu za javnost, so v predkoronskem času beležili okoli 2.000 oglasov za delo. V času epidemije covida-19 je to število za kratek čas upadlo na 700, nato pa se je kmalu znova zvišalo na 2.000.

Zadnjih nekaj mesecev pa na na portalu beležijo rekordno število oglasov, skupaj že skoraj 5.000. “To pomeni, da je ponudba povsem nadigrala povpraševanje,” je gibanje pospremila vodja marketinga na MojeDelo.com Nika Rakonjac.

Potrebe delodajalcev so po ugotovitvah portala presegle ponudbo na trgu dela predvsem na IT-področju in pri deficitarnih poklicih. V letošnjem letu so med desetimi najbolj iskanimi profili po njihovih podatkih proizvodni delavec, prodajalec, skladiščnik, komercialist, delavec na strojih, diplomirani inženir strojništva, mesar, informatik, elektrotehnik in kuhar. V primerjavi z lanskim letom je večje povpraševanje po diplomiranih inženirjih strojništva in kuharjih, upadlo pa je povpraševanje po svetovalcih v prodaji in prodajnih predstavnikih, kaže primerjava portala.

Slovenska podjetja zaposlene iščejo tudi v BiH

“Velike potrebe po novih zaposlenih so se izkazale tudi na dveh kariernih sejmih, ki jih je organiziralo MojeDelo.com v Banjaluki in Sarajevu, kjer se je iskalcem zaposlitve v BiH predstavilo kar 35 slovenskih podjetij. Tudi v Bosni so slovenski delodajalci iskali deficitarne poklice, predvsem tehnične narave,” je še povedala Rakonjac.

Zavod RS za zaposlovanje je v torek objavil, da je število registriranih brezposelnih marca upadlo na 60.534 brezposelnih, kar je 6,6 odstotka manj kot februarja in 26,7 odstotka manj kot pred letom dni. Brezposelnost je tako po navedbah zavoda na ravni z vrha konjunkture v letu 2008; nižja je bila le enkrat, ko je bila tik pod 60.000. Letos pa naj bi lahko upadla celo na 55.000 oseb, verjame prvi mož zavoda Mitja Bobnar.