Rojeva se nova svetovna sila, ki bo prehitela Nemčijo, Japonsko in ZDA

Gospodarstvo 11. Jul 202311:42 4 komentarji
Indija, Delhi
PROFIMEDIA

Indija naj bi do leta 2075 postala drugo največje gospodarstvo na svetu in prehitela ne le Japonsko in Nemčijo, ampak tudi ZDA, ocenjuje Goldman Sachs.

Trenutno je Indija peto največje gospodarstvo na svetu – za Nemčijo, Japonsko, Kitajsko in ZDA. A ameriška investicijska banka Goldman Sachs napoveduje, da bodo do leta 2075 postali druga največja gospodarska velesila, torej za Kitajsko.

Ob povečevanju števila prebivalcev za to napovedjo stoji tudi napredek države na področju inovacij in tehnologije, večanju kapitalskih naložb in naraščajoči produktivnosti delavcev.

V naslednjih dveh desetletjih bo stopnja odvisnosti v Indiji najnižja med regionalnimi gospodarstvi. To se meri s številom vzdrževanih družinskih članov glede na celotno delovno sposobno prebivalstvo. Nizka stopnja odvisnosti kaže, da je delovno sposobnih odraslih, ki lahko preživljajo mlade in starejše, sorazmerno več.

Indijski ekonomist iz Goldman Sachs Santanu Sengupta je dejal, da je ključ do izkoriščanja potenciala hitro rastočega indijskega prebivalstva spodbujanje sodelovanja njene delovne sile. “To je okno za Indijo, da poskrbijo za proizvodne zmogljivosti ter poskrbijo za nadaljnjo rast storitev in infrastrukture,” je dodal. V Indiji trenutno sicer intenzivno vlagajo v gradnjo cest in železnic.

Goldman Sachs ocenjuje, da je to primeren čas za zasebni sektor, da poveča zmogljivosti v proizvodnji in storitvenih dejavnostih in ustvari več delovnih mest za čim boljši izkoristek delovne sile.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje