Rusija plačala 117 milijonov dolarjev obresti na dolg vlagateljem

Gospodarstvo 17. Mar 202222:18 > 22:22 1 komentar
Ruska centralna banka
PROFIMEDIA

Potem ko je rusko ministrstvo za finance v sredo naročilo plačilo 117 milijonov dolarjev obresti na dve evroobveznici v dolarjih, so po neuradnih informacijah francoske tiskovne agencije AFP v posredniški banki JP Morgan Chase nakazilo prejeli. Rusija se je tako očitno izognila plačilni nesposobnosti, ki bi bila prva v več kot 100 letih.

Ministrstvo je sicer naročilo plačilo obresti iz sredstev, ki so zamrznjena v tujini zaradi sankcij po napadu na Ukrajino. Zato ni bilo povsem jasno, ali bodo vlagatelji res dobili svoj denar. “Izpolnitev naših obveznosti v tuji valuti ni odvisna od nas,” je v sredo za ruski državni medij RT povedal ruski finančni minister Anton Siluanov in dodal, da je vse odvisno od ZDA.

Popoldne je bančni velikan JP Morgan Chase v vlogi posredniške banke po neuradnih informacijah AFP plačilo prejel in ta sredstva nakazal banki Citigroup, ki je glavni organizator transakcije plačila vlagateljem v obe ruski evroobveznici. Pred tem naj bi se obrnil na ameriške oblasti. Uradno v obeh bančnih gigantih vprašanja niso želeli komentirati. Če bi ZDA blokirale plačilo, za katerega je sicer še 30 dni časa, bi Rusija skušala dolg plačati v rubljih, vendar to po trditvah bonitetne agencije Fitch ne bi veljalo, in Rusija bi bila plačilno nesposobna. Rusija mora obresti na evroobveznice (obveznice, izdane v nedomači valuti v tujini) plačati v dolarjih.

Rusija ne more do približno polovice svojih sredstev, ki so zamrznjena v tujini. Ruski izdajatelji dolžniških vrednostnih papirjev dolgujejo mednarodnim vlagateljem okoli 121 milijard dolarjev. Naslednji obrok dolga zapade v začetku aprila in znaša skupaj več kot dve milijardi dolarjev. Vse tri glavne svetovne bonitetne agencije so ruski dolg že razglasile za visoko tveganega ali špekulativnega (junk), kar med drugim pomeni, da se Rusija na tujem praktično ne more več zadolževati, razen morda po oderuških obrestih.