Ryanairu v Španiji ob začetku poletnih počitnic grozi stavka

Gospodarstvo 13. Jun 202216:25 > 16:25 0 komentarjev
Ryanair
PROFIMEDIA

Španska sindikata USO in Sitcpla sta zaposlene v irskem nizkocenovnem letalskem prevozniku Ryanair pozvala k stavki ob začetku poletnih počitnic, med 24. junijem in 2. julijem. S pozivom k stavki želijo doseči dogovor, ki bo "zagotavljal dostojne delovne pogoje za vse zaposlene" pri Ryanairu, sta sindikata zapisala v skupnem sporočilu za javnost.

Po navedbah sindikatov je Ryanair edini mednarodni letalski prevoznik, ki nima sklenjene kolektivne pogodbe, v kateri bi bili opredeljeni delovni pogoji za španske zaposlene. Pred osmimi meseci je družba končno privolila v pogajanja s sindikati, vendar je po dogovoru z enim sindikatom, ki nima večine med letalskim osebjem, prekinila pogovore. V sindikatih USO in Sitcpla so prepričani, da je dogovor, ki vključuje minimalno plačo in določbe o urah letenja, nezadosten in da ne spoštuje španske delovne zakonodaje.

Stavka bi tako potekala v času, ko se v evropskih državah začenjajo poletne počitnice, in ko po odpravi večine omejitev potovanj okreva letalski promet. Letalski prevozniki in letališča, ki so med pandemijo covida-19 odpuščala zaposlene, se zdaj ob rasti povpraševanja po potovanjih soočajo s težavami pri ponovnem zaposlovanju, saj številni zaposleni zahtevajo višje plače in boljše delovne pogoje.

Tako so bili v zadnjih tednih zaradi pomanjkanja osebja preklicani številni leti na londonskem, amsterdamskem in frankfurtskem letališču. V četrtek so bili na glavnem pariškem letališču zaradi stavk primorani odpovedati četrtino letov. Skoraj tisoč pilotov skandinavskega letalskega prevoznika SAS pa je medtem zagrozilo s stavko konec junija.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!